Kim i Trump stigli u Hanoi

Sjevernokorejski lider stigao je limuzinom u glavni grad Vijetnama (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u utorak u Hanoi gdje se u srijedu treba sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom na njihovom drugom summitu, javlja Reuters.

Prethodno su u glavni grad Vijetnama stigli i Kim, te američki državni tajnik Mike Pompeo.

Osam mjeseci nakon prvog, povijesnog summita u Singapuru, Trump i Kim bi trebali razgovarati o tome kako provesti sjevernokorejsko obećanje o denuklearizaciji i kako poboljšati međusobne veze.

Sastanak u Singapuru, njihov prvi susret, obilježile su nejasnoće koje bi summit u Hanoiju, koji se održava u srijedu i četvrtak, trebao otkloniti.

Obećana potpuna denuklearizacija

Kim se u lipnju prošle godine obvezao da će “raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Sjedinjene Američke Države su nebrojeno puta zatražile od Pjongjanga da se u potpunosti i nepovratno riješi svojeg nuklearnog arsenala i da omogući da se to može provjeriti.

Sjeverna Koreja ponavlja da je već učinila geste, suzdržavajući se više od godinu dana od ispaljivanja balističkih projektila i provođenja nuklearnih testiranja i omogućivši veći broj inspekcija svojih nuklearnih postrojenja.

Istodobno naglašava da je prekinula razvoj svojeg arsenala i da joj takva infrastruktura više ne treba.

Veliki interes medija

Sjevernokorejske vlasti ističu ključni Kimov zahtjev koji je iznio u novogodišnjem govoru, a to je da Washington mora odgovoriti jednakom mjerom.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je novinarima da će se Trump sastati s Kimom na kratkom razgovoru u srijedu uvečer, nakon čega će uslijediti večera, na kojoj će dvojica lider biti u društvu još dva gosta i prevoditelja.

Dodala je da će više sastanaka biti održano u četvrtak.

Gotovo 3.000 novinara registriranih za summit stiglo je u glavni grad Vijetnama.

Izvor: Al Jazeera i agencije