Južna Koreja pozdravlja najavljeni sastanak Kima i Putina

Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inostranu podršku (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un uskoro bi se u Rusiji trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, potvrdili su sjevernokorejski državni mediji.

Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da će se susret dogoditi “uskoro”, bez navođenja preciznijih odrednica vremena i mjesta sastanka.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u da bi se susret mogao dogoditi do kraja aprila.

Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inostranu podršku svojim ekonomskim razvojnim planovima, nakon što je u februaru propao samit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje, zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.

Nakon neuspješnog samita u Hanoju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor sa Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artjom Lukin.

Nove sankcije SAD-a

Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu, kazao je Lukin, ustvrdivši da će taj susret potvrditi ulogu Moskve kao glavnog igrača na Korejskom poluotoku.

Sjedinjene Američke Države u martu su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u februaru.

Nakon neuspješnog samita sa sjevernokorejskim vođom, Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

Južna Koreja pozdravlja moguću posjetu Rusiji sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una jer bi ona mogla pomoći u unapređenju napora na denuklearizaciji Sjevera, javila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap.

„Prema mojim saznanjima, predsjedavajući Kim Jong-un mogao bi posjetiti Rusiju, i vjerujem da bi to bila dobra stvar za Južnu Koreju jer je to dio procesa denuklearizacije (Korejskog poluotoka) i moglo bi donijeti dobar rezultat“, izjavio je zvaničnik novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnik je trenutno u posjeti prijestolnici Kazahstana skupa s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, koji je doputovao u trodnevnu državnu posjetu toj zemlji.

Zvaničnik je također djelimično potvrdio ranije izvještaje da bi Moon mogao uputiti ličnu poruku Kimu od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sastanak Moona i Trumpa

„Ne mogu otkriti sadržaj (poruke), ali vjerujem da će on biti poznat nakon održavanja samita SAD-a i Južne Koereje, kao i međukorejskog samita“, kazao je zvaničnik.

Moon i Trump sastali su se u Washingtonu u ovom mjesecu nakon drugog Trumpovog sastanka s Kimom u Hanoju krajem februara, koji je završen bez postizanja ikakvog sporazuma.

Kremlj je prošle sedmice objavio Kimov planirani susret s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiji, navodeći da će se održati u drugoj polovini aprila. Pojavile su se spekulacije da bi se sastanak mogao održati u Vladivostoku na ruskom dalekom istoku.

Sjeverna Koreja testirala je taktičko navođeno oružje u prošloj sedmici, u prvoj poznatoj probi sjevernokorejskog naoružanja od propalog samita u Hanoju, prenosi dpa.

Izvor: Agencije