Kim će dopustiti inspekcije nuklearnih postrojenja

Sjeverna Koreja godinama razvija nuklearne i programe projektila uprkos sankcijama Ujedinjenih naroda (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un dopustit će istražiteljima pristup u zatvoreni glavni nuklearni kompleks u Jongbjonu, saopćila je u utorak južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na visoke diplomatske izvore.

“Znam da je predsjednik Kim kazao južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu, tokom njihova susreta u septembru, da će, ukoliko SAD poduzme odgovarajuće korake, on biti voljan ne samo zatvoriti nuklearna postrojenja u Jongbjonu, već i dopustiti pristup istražiteljima da to provjere”, kazao je izvor iz diplomatije kojega je citirala agencija Yonhap.

Još nije okončan Korejski rat

Isti izvor tvrdi kako je Moon poruku prenio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na susretu tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku u septembru.

Kim je ranije izrazio otvorenost prema ideji zatvaranja nuklearnog postrojenja ako Washington poduzme “odgovarajuće” mjere, ali nije spominjao dozvolu pristupa istražiteljima koji bi to potvrdili.

Sjedinjene Američke Države, dok pregovaraju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, naglašavaju važnost procesa provjere nuklearnog postrojenja.

Izolirani komunistički Sjever i bogati Jug i dalje su tehnički u ratu, jer je njihov sukob, koji je trajao od 1950. do 1953. Godine, završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Povijesni samit u Singapuru

Sjeverna Koreja godinama razvija nuklearne i programe projektila uprkos sankcijama UN-a.

No, dvije Koreje ove su godine zatoplile svoje odnose, a na samitu u septembru u Pjongjangu potpisale su opsežan vojni sporazum kojem je cilj ublažavanje vojnih tenzija uz utvrđenu granicu.

Kim i Trump su se na povijesnom samitu u junu u Singapuru dogovorili o radu na denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no taj sporazum nije odredio pojedinosti, a od tada pregovori nisu napredovali.

Izvor: Agencije