Kilometarske gužve na graničnim prelazima BiH i Hrvatske

Policija pozvala vozače da koriste granične prelaze u blizini u Bijači, Staroj Bijači, Orahu i Crvenom Grmu u ljubuškoj općini (Al Jazeera)

Velike su gužve na graničnim prelaz kod Metkovića i Dubrovnika na ulazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku gdje se na prijelaz granice čeka oko dva do tri sata pa se vozače poziva na korištenje alternativnih graničnih prelaza, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Na graničnom prijelazu u Doljanima kod Metkovića kilometarska je kolona i seže skoro do Čapljine sa bosanskohercegovačke strane. Istovremeno na ulaz u BiH na tome graničnom prijelazu se čeka oko dva i po sata.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto klub(BiHAMK) su nam kazali da je granični prelaz Doljani najprometniji i da se treba izbjegavati, a da je prelaz Bijača trenutno nešto rasterećeniji i da se na izlazu iz BiH čeka otprilike 25 minuta.

Večernji sati

Identično je stanje i na granici Gabelja Polje kod Metkovića koja je ovoga ljeta privremeno otvorena za međunarodni promet.

Policija je također pozvala vozače da koriste druge granične prelaze u blizini u Bijači, Staroj Bijači, Orahu i Crvenom Grmu u ljubuškoj općini.

Dva sata se čeka na prijelaz i na graničnome prijelazu Ivanica na izlazu iz BiH prema Dubrovniku. Zamjenski granični prielaz za dolazak na dubrovačko primorje je u Čepikućama nadomak Slanog.

I na drugim graničnim prijelazima u Orahovlju i Velikoj Kladuši na prelaz granice u oba smjera čeka se oko 30 minuta, a oko 40 minuta čeka se na graničnom prijelazu Kamenskom na izlazu iz BiH, kao i na graničnom prelazu Bosanska Gradiška na ulazu u BiH.

Iz Hrvatskog auto-moto kluba(HAK) su nam kazali da je promet danas na graničnim prelazima u toj mjeri pojačan da se gužve ne mogu izbjeći.

Savjetuju da se na put ne kreće subotom ili, ako se već mora, da se kreće u kasnim večernjim satima.

Izvor: Al Jazeera i agencije