Kikinda zimsko utočište sova utina

Hiljade sova utina zimu provode u Kikindi, a ornitolozi su ovo mjesto proglasili najvećim zimskim staništem tih ptica, na svijetu.

U prirodi ih je teško vidjeti jer se dobro skrivaju, dok je u Kikindi, dovoljno samo izaći na ulicu i pogledati krošnje drveća.

Jedna… dvije… tri… puna krošnja sova, i to u centru Kikinde.

Život na trgu

Sove utine u gradskom jezgru zimuju već 20 godina, a u posljednjoj deceniji, grad, biolozi i ornitolozi prate njihovo kretanje i život na trgu.

“Godine 2009. je decembra izbrojano 734 jedinke u samom gradskom jezgru i na osnovu praćenja jedinki svake zime, ove godine ih ima 528 u zoni centra, mi dolazimo do nekih značajnih podataka i što se tiče samoh sova i samih jedinki,  pokrivanje, sova je noćna ptica koja u toku noći ulovi dva do tri glodara“, kazao je Miroslav Krnić iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine.  

Tako, ove, po danu nepomične ptice, noću kada krenu u lov, štite lokalna gazdinstva i ljude od glodara.

Na osnovu istraživanja ishrane sova utina one na teritoriji opštine Kikinda u toku pet zimskih mjeseci pojedu oko pola miliona mišolikih glodara.

Dijeljenje urbanog prostora na obostranu korist.

Sove su se navikle na Kikinđane i grad, a i građani uživaju u društvu Utina.

“U svakom slučaju mi smo ponosni zato što je naš grad postao prepoznatljiv i po tome“, kazao je stanovnik Kikinde Miroslav Reljin.

“Sove su postale deo svakodnevice , mada mi je sad krivo, trenutno ih nema više od 200 300 jedinki tu, bilo ih je i hiljadu, znate, praznici su učinili svoje, petarde i sve ostalo, ali najkraće rečeno, sove zaista mogu da budu ponos ovog grada, mada, tako kad čovek kaže, „grad sova” ne asocira na ono najbolje“, kazao je stanovik Kikinde Petar Trnić.

Ipak, ove ptice nisu izabrale Kikindu zbog njenih lijepih zgrada i gostoprimljivosti stanovnika.

Gradska buka

U lovačkom udruženju, koje se bavi zaštitom prirodne sredine, smatraju da su primorane na život u gradu.

“To sve što je nekada bilo šumsko stanište, to je sve posečeno, dakle, veći deo, ostalo je par nekih voćnjaka i tog nekog žbunastog rastinja što njima nije dovoljno. Kad to pogledate, jedino logično rešenje je da dolaze u grad i navikavaju se uopšte na tu gradsku buku zbog toga što nemaju gde drugo“, zaključio je Saša Oljača iz Udruženja lovaca.

Kikinda nije jedino mjesto u Vojvodini gdje Utine zimuju.

Ornitolozi kažu da ih ima i u manjim sredinama, a svake zime bude ih ukupno blizu 30000, barem do proljeća.

Izvor: Al Jazeera