Kiir: Sudan je proglasio rat Južnom Sudanu

Kiir sa predsjednikom Kine Hu Jintaom: Kina je jedan od naših ekonomskih i strateških partnera (EPA)

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir kazao je svom kineskom kolegi u utorak da je Sudan, nakon nekoliko sedmica pograničnih sukoba, proglasio rat njegovoj državi, koja je u bliskoj prošlosti proglasila nezavisnost.

„Ova posjeta došla je u veoma kritičnom momentu za Republiku Južni Sudan, jer je naš susjed iz Kartuma proglasio rat Republici Južni Sudan“, rekao je Kiir predsjedniku Kine Hu Jintaou tokom susreta u Pekingu.

„Realizirao sam ovu posjetu zbog odličnih odnosa sa Kinom koje veoma cijenim. Kina je jedan od naših ekonomskih i strateških partnera“, dodao je.

Kiirova posjeta uslijedila je nekoliko dana nakon što je naredio trupama da se povuku iz naftom bogate regije Heglig, nakon što su je zauzeli od Sudana. Ovaj potez doveo je dvije države na ivicu otvorenog rata.

“Jezik oružja”

Sudanski ratni avioni bombardirali su tržnicu u gradu Bentiu na sjeveru Južnog Sudana u ponedjeljak, kazali su stanovnici i zvaničnici, a ovaj napad je južnosudanska armija nazvala objavom rata.

Zvanični Kartum je negirao izvođenje zračnih napada, dok je predsjednik Sudana Omar Hassan al-Bashir povećao političke tenzije odbivši se vratiti pregovorima sa Južnim Sudanom, kazavši kako vlada ove države razumije samo „jezik oružja“.

Sedmice okržaja u pograničnom području dovele su dva Sudana na ivicu općeg rata, bliže nego ikada od otcjepljenja Južnog Sudana u julu prošle godine.

Dvije teritorije su otišle u suprotnim smjerovima bez rješavanja nekoliko žestokih nesuglasica zbog pozicije granice, vlasništva ključnih teritorija, kao i oko iznosa koliko Jug treba platiti Kartumu oko transporta nafte kroz Sudan.

Izvor: Agencije