Kidao Vučićeve plakate, pa kažnjen sa 85 eura

'Grad je bio pun policije čije jedino zaduženje je bilo da čuva plakate', prepričao je Seničić (EPA)

Aktivist i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva, Branislav Seničić osuđen je na novčanu kaznu od 10.000 dinara [85 eura] zato što je prije dvije godine poderao i crtao po plakatima Aleksandra Vučića, javlja Danas.

Na Ustavnom sudu, koji mu je izrekao presudu, rečeno mu je da je “još dobro prošao, jer je mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu”, doznaje beogradski dnevnik.

Podsjećaju i kako su u Kraljevu, prije dvije i pol godine, privedena tri vijećnika Lokalnog fronta koji su derali i preljepljivali plakate tadašnjeg predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića. Tada je cijeli grad bio oblijepljen plakatima koje je čuvala policija, a aktivisti Lokalnog fronta su performansima željeli dokazati, kako su tada govorili, da “policija nije radila u službi građana, već u službi Srpske napredne stranke (SNS)”.

“Grad je bio pun policije čije jedino zaduženje je bilo da čuva plakate. Mi smo ih tokom dana sklanjali, jer su bili izlepljeni i na nedozvoljenim mestima, po trafostanicama. Policija nas je pratila u stopu i kad god mi skinemo ili cepnemo plakat, sledila je legitimacija”, prepričao je Seničić.

Namjerava se obratiti Strasbourgu

Slobode je lišen nakon što je, tokom “akcije”, stigao veliki broj policajaca i zatekao ga “na djelu”. Potom je odveden u policiju gdje je saslušan, a uskoro se morao pojaviti i na prekršajnom sudu, te na kraju i pred Ustavnim sudom. Na toj pravosudnoj instanci odbijena je njegova ustavna žalba na odluku Prekršajnog apelacionog suda u Kragujevcu, pa je osuđen “zbog narušavanja javnog reda i mira”.

“Ne znam na koji način smo narušavali javni red i mir. Želeli smo da vidimo da li policija o trošku naroda radi svoj posao ili čuva bilborde. Međutim, sudije su to drugačije shvatile”, ističe Seničić.

Nakon što je iskoristio sva pravna sredstva u Srbiji, namjerava se obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i to će učiniti, kako kaže, “ne zbog visine kazne, već zbog apsurdnosti same presude”.

Izvor: Agencije