Khatib: Damask šalje pogrešnu poruku svijetu

Ahmed al-Khatib (desno) tražio je da na pregovore dođe Farouk al-Sharaa (lijevo) (AFP)

Lider sirijske opozicije Ahmed Mouaz al-Khatib izjavio je da je Vlada u Damasku poslala “veoma negativnu” poruku svijetu kada je odbila njegovu ponudu za mirovne razgovore kojima bi se okončao dvogodišnji sukob.

Khatib, koji želi da se okonča vladavina sirijskog predsjednika, u saopćenju koje je objavio na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici rekao je da je “njegova grupa bila spremna na razgovor sa Assadovim režimom, ali pod određenim uvjetima, među kojima je bilo i puštanje na slobodu 160.000 zatvorenika”, prenio je AFP.

Naveo je da je tražio dijalog “sa članovima režima koji nemaju krvave ruke”, te da Farouk al-Sharaa, Assadov potpredsjednik, dođe na razgovore.

Dijalog bez preduvjeta

Sirijski ministar za informacije Omran al-Zoubi je u petak kazao da je Vlada spremna na dijalog sa političkim suparnicima, ali bez preduvjeta, podsjeća AFP.

“Vrata su otvorena, pregovarački sto je tu i svaki Sirijac koji želi razgovarati s nama je dobrodošao. Ozbiljni smo po pitanju dijaloga”, rekao je Zoubi na državnoj televiziji.

“Kada spominjete dijalog to znači dijalog bez uvjeta, dijalog koji nikoga ne isključuje, ali ako neko dođe kod mene i kaže ‘Hoću da razgovaram o tome ili ću vas ubiti’, onda to nije dijalog”, rekao je Zuobi i naglasio da “ne smije biti preduvjeta”.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 60.000 ljudi ubijeno u Siriji od početka pobune protiv Assadovih snaga u martu 2011.

Izvor: Agencije