Khasoggijeva zaručnica: Ušao je u konzulat, a onda su mi rekli da unutra nema nikoga

Jamal Khashoggi tokom druge posjete saudijskom konzulatu nije bio posebno zabrinut i neodlučan (EPA)

Hatice Cengiz, zaručnica saudijskog novinara i kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija, za kojim se gubi svaki trag od njegovog ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, u intervjuu za Anadoliju istakla je kako reakcije nakon Khashoggijevog nestanka pokazuju da je za ovaj slučaj vezano mnogo sumnjivih okolnosti.

Cengiz je državljanka Turske i osoba koja je 2. oktobra posljednja vidjela Khashoggija, prije njegovog ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, od kada mu se gubi svaki trag.

Istakla je kako Khashoggi tokom druge posjete saudijskom konzulatu nije bio posebno zabrinut i neodlučan, s obzirom na to da je njegova prva posjeta konzulatu, 28. septembra, prošla pozitivno.

‘Nije bio posebno zabrinut’

“Bio je vrlo sretan i zadovoljan nakon prve posjete. Kada sam ga pitala kako je prošlo, kazao mi je: ‘Razgovor je bio krajnje pozitivan, primili su me veoma dobro. Bili su čak iznenađeni mojim dolaskom, prilazili su i pozdravljali me.’ Nisu mu kazali ništa negativno oko dokumenata koji su mu bili potrebni, rekli su da će mu pomoći. Mislim da zbog atmosfere koja je bila prisutna pri prvom odlasku nije bio posebno zabrinut tokom druge posjete. Da sam kojim slučajem znala da ga nešto brine, ne bih mu dopustila da ide. Na kraju, on sam je mnogo bolje mogao ocijeniti kakva je atmosfera unutra”, istakla je Cengiz.

Dodala je kako ga je jedanput upitala kome se treba obratiti u slučaju nastanka nekog problema u vezi s njegovim političkim stavovima prema njegovoj zemlji ili kakvog drugog neočekivanog problema, na što joj je odgovorio kako je Yasin Aktay njegov dobar prijatelj u Turskoj te da njega mogu zvati.

“Osim toga, znala sam da je Turan Kislakci njegov blizak prijatelj. Tim povodom sam i njega pozvala, no on mi posebno nije naglasio da moram pozvati i Kislakcija”, kazala je Cengiz.

Naglasila je kako je Khashoggi prvi put konzulat posjetio 28. septembra te da je razlog njegove posjete preuzimanje potvrde o slobodnom bračnom stanju i još jednog dokumenta koji je bio potreban za vjenčanje.

‘Strah koji nikad nisam osjetila’

“Istog dana Jamal je obavijestio konzulat da mora otputovati u London te kako će se iz Londona ponovo vratiti u utorak, 1. oktobra, te da će ponovo doći u konzulat. I tokom prve i druge posjete ja nisam ulazila u konzulat, jer ne dopuštaju ulazak pratnji. Nama je to i rečeno na ulazu, zbog toga sam u oba navrata sačekala vani. Vjerovatno su mu prvi put kazali da će potrebni papiri biti gotovi do drugog dolaska. Kada sam ga upitala da li idemo da preuzmemo papire, kazao je: ‘Govorili su pozitivno, vjerovatno ćemo dobiti'”, kazala je Cengiz.

Na pitanje novinara kako je reagirala nakon što se Khashoggi nije pojavio, odgovorila je:

“Obuzeo me strah koji nikada u životu nisam osjetila. Svijet se okrenuo oko mene, bila sam zbunjena i nisam znala šta da radim. Poslala sam poruku najbližem prijatelju i rekla mu da dođe. Potom sam potrčala prema ogradi i pitala osiguranje da li je gospodin Jamal izašao. Pogledao me zbunjeno, rekao da ne zna ko je gospodin Jamal te kako u konzulatu nema nikoga”, istakla je Cengiz.

Kazala je kako je potom telefonirala u konzulat te dodala kako na izlazu čeka Jamala, koji je ušao u zgradu konzulata oko 13:00 sati i nakon toga nije izašao.

“Službenik s kojim sam razgovarala potom je izašao na ulaz te rekao kako je upravo provjerio sve prostorije unutar konzulata, da unutra nema nikoga te da nemam potrebu nikoga čekati. Bila sam šokirana, nazvala sam Yasina Aktaya i nabrzinu mu ispričala sve što se desilo. Nakon tog razgovora, pozvala sam i Turana Kislakcija, nakon što je informirana i policija, vijest se brzo proširila i u medijima”, kazala je Cengiz.

‘Konzulat u kojem kamere ne rade?’

Na pitanje zašto je njen vjerenik odlučio tu potvrdu tražiti u konzulatu u Istanbulu, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno da li je posebno odabrao Istanbul, Cengiz je rekla kako ga konkretno to nije pitala, no dodala je kako su se planirali vjenčati u Turskoj te da je bilo neophodno da tu potvrdu izda saudijski konzulat u Istanbulu.

S obzirom da se od trenutka kada je ušao u konzulat 2. oktobra za Khashoggijem gubi svaki trag te da se u vezi s njegovom sudbinom spekulira o svakakvim scenarijima, Cengiz je upitana šta ona misli da se desilo njenom vjereniku i kako gleda na cjelokupnu situaciju.

“Govori se o različitim mogućnostima. Kao i svi, i ja pratim sve iz medija. Informacija da je ušao u konzulat je sigurna, jer sam svojim očima svjedočila njegovom ulasku. U međuvremenu se pojavio i snimak njegovog ulaska u konzulat, što je vrlo jak dokaz za one koji su tvrdili da nikako nije ni ušao u zgradu konzulata. Sada je potrebno da druga strana iznese dokaze, jer oni tvrde da je ušao u konzulat, a kratko nakon toga napustio konzulat”, poručila je Cengiz, te dodala:

“Kazali su kako kamere unutra nisu radile. A gdje to u svijetu ima konzulat u kojem kamere ne rade? Osim toga, mi ovdje govorimo o jednoj ozbiljnoj državi kao što je Saudijska Arabija. Također, informaciju o tome da kamere ne rade podijelili su tek nekoliko dana nakon ovog događaja.”

Cengiz je istakla kako je širom Saudijske Arabije protiv nje pokrenuta propaganda.

“Izjave koje dolaze iz Saudijske Arabije ne smatram zadovoljavajućim, niti uvjerljivim. Širom Saudijske Arabije se trenutno vrši propaganda protiv mene. To je sasvim tužno. Svi ti refleksi koji se pojavljuju pokazuju da se u ovom slučaju nalazi mnogo sumnjivih okolnosti”, smatra Cengiz, te dodaje:

‘Na pomolu je velika kriza’

“U 21. stoljeću u našoj zemlji je došlo do ranije neviđenog slučaja. Ovo je vrlo kritičan proces i sa aspekta naše zemlje. Mediji nisu toliko obazrivi koliko je obazriva Vlada. Nekoliko novinara se pozvalo na nezvanične informacije i objavilo da on [Jamal] više nije živ. U svijet je prvo otišla informacija da je mrtav, a nakon toga je objavljeno da ta informacija nije provjerena. Ovakve vijesti pogađaju bližnje.”

Na pitanje novinara o tome ako je cilj bio da se Khashoggi “ušutka” zbog njegovog kritičkog pisanja protiv saudijskog režima, zašto je za njegovu “odmazdu” odabran baš konzulat u Istanbulu, Cengiz je kazala kako ne vjeruje da je konzulat svjesno biran kao mjesto.

“Neko ko je došao svojim nogama, osim toga, neko ko ih kritizira, moguće je da su to željeli iskoristiti kao priliku. Mislim da je nekome u momentu sinulo kao ideja. Ubrzo nakon toga kao da su to proveli u djelo. Mislim da se na ovaj način želi poslati poruka i našoj zemlji. Riječ je o tome da se nastoji potkopati opća percepcija o suverenoj i sigurnoj zemlji. Osim toga, u našoj zemlji postoji mnogo intelektualaca i pisaca iz arapskog svijeta. Mislim da ovo može proizvesti veliku krizu, koja u političkom smislu može narušiti sigurnost. Sigurna sam u to da će država poduzeti sve diplomatske i političke korake da bi se ovaj slučaj rasvijetlio”, kazala je Cengiz.

Izvor: Agencije