Khashoggijeve WhatsApp poruke možda otkrivaju detalje ubistva

Jamal Khashoggi ubijen je prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Više od 400 privatnih poruka koje je Khashoggi prošle godine poslao drugom Saudijcu u egzilu, možda nude nove detalje njegovog ubistva, stoji u novom izvještaju koji prenose američki mediji.

U prepisci s Omarom Abdulazizom, aktivistom koji se nalazi u Kanadi, a koja je u posjedu CNN-a, Khashoggi opisuje saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (poznatog i kao MBS) kao „zvijer“ i „pac-mana“ koji bi „prožderao sve na svom putu, čak i svoje pristalice“.

„Hapšenja su bez osnova i ne idu mu u prilog [govori logika], ali tiranija nema logike, ali on voli silu, ugnjetavanje, i voli to pokazivati. On je kao zvijer ‘pac man’ – što više žrtava pojede, to više želi. Ne bi me začudilo da njegova opresija dođe i do onih koji navijaju za njega, zatim na druge i druge i tako dalje. Bog zna“, napisao je Khashoggi.

Saudijske vlasti presrele poruke

Abdulaziz je sa CNN-om podijelio i govorne poruke, fotografije i videa.

Sve to otkriva kako su njih dvojica planirali osnivanje „online omladinskog pokreta“.

Abdulaziz vjeruje da su saudijske vlasti u augustu presrele poruke između njega i Khashoggija, dva mjeseca prije nego što je ubijen u konzulatu u Istanbulu.

Otkrio je kako se planira priključiti tužbi protiv jedne izraelske kompanije koja je navodno smislila softver kojim su mu hakirali telefon.

Hakiranje telefona

Po njegovim riječima, hakiranje telefona je „igralo ključnu ulogu u onom što se desilo Jamalu“.

„Krivnja me ubija,“ rekao je.

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasti Saudijske Arabije prvobitno su negirale povezanost, ali su naknadno priznale da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Izvor: Al Jazeera i agencije