Khashoggijeva zaručnica: Trump mora vidjeti dalje od politike

H
Hatice Cengiz je apelirala na američkog predsjednika da se pobrine da istraga o ubistvu saudijskog novinara bude pouzdana (Reuters)

Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, u razgovoru za američki ABC News istakla je da se još ne zna ni gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo, niti mu je obavljena dženaza, što je, prema islamskim običajima, neprihvatljivo.

“Još uvijek ne znamo gdje je njegovo tijelo. Nema nikakvog objašnjenja. Još nije obavljen ni vjerski obred, dženaza. Ovo je neprihvatljivo po islamu. To je ipak posljednja aktivnost koju moramo obaviti”, rekla je Cengiz, odgovarajući na pitanja novinara Iana Pannela, prenosi Anadolija.

Ispričala je i kako se s Khashoggijem upoznala prije šest mjeseci na konferenciji i kako je s njim željela uraditi intervju, što je saudijski novinar i prihvatio.

‘Rizičan odlazak u konzulat’

“Za jednog istraživača poput mene bila je čast i osjećala sam se zaista ponosno što mogu razgovarati s tako poznatim i velikim novinarom-piscem. Odmah smo počeli vrlo ugodan razgovor. Bio je ljubazna i iskrena osoba. Imao je veliko srce. Osim ljubavi i poštovanja, osjećala sam se počašćenom”, rekla je Cengiz.

Kazala je da je prilikom prve posjete konzulatu saudijske arabije u Istanbulu Khashoggi mislio da je to rizičan potez.

Istakla je da je, nakon što su počeli pripreme kako bi zvanično stupili u bračnu zajednicu, Khashoggi 28. septembra prvi put stigao u konzulat u Istanbulu, kako bi uzeo potrebne dokumente.

Napomenula je kako je i tada bio zabrinut zbog odlaska u zgradu konzulata.

“Nije želio ići u konzulat. Mislio je da će to biti rizično. Razmišljao je i o mogućnosti da će ga tamo uhvatiti, a potom i uhapsiti. Nije se želio suočiti s posljedicama svojih političkih stavova”, rekla je njegova zaručnica.

‘Nisam ni pomislila na ubistvo’

Dodala je kako je, ipak, nakon prve posjete konzulatu, bila otklonjena zabrinutost koju je ranije osjećao.

“Bio je veoma zadovoljan lijepim ponašanjem i gostoprimstvom konzularnog osoblja prema njemu”, kazala je Cengiz, napominjući da tokom druge posjete konzulatu, 2. oktobra, nisu osjećali strah i mislili su da će stupiti u brak nakon što uzmu sve potrebne dokumente.

Međutim, istakla je da je počela osjećati strah kada je shvatila da se Khashoggi, poslije ulaska u konzulat, nakon dugo vremena nije pojavljivao iz zgrade, dodajući da, uprkos tome, nikada nije ni pomislila o mogućnosti ubistva.

“Nisam željela povjerovati da je ubijen.”

Ispričala je kako je od njegovog nestanka pa sve do momenta kada je Saudijska Arabija priznala da je ubijen, tokom tih 17 dana, gajila nadu da je još uvijek živ.

Naglasila je da je osjećala sve veći strah zbog vijesti o tome da je Khashoggija u konzulatu ubio tim ljudi koji su stigli iz Saudijske Arabije, dodajući kako i dalje ipak nije željela povjerovati u takve tvrdnje.

‘Ovo je međunarodna tragedija’

“Onog dana kada je vlada Saudijske Arabije priznala da je ubijen u konzulatu, tek tada sam povjerovala da je stvarno ubijen. Prije toga nisam vjerovala u to. Sve sam mislila ‘doći će'”, rekla je Cengiz.

Na kraju je apelirala na američkog predsjednika Donalda Trumpa da se pobrine da istraga o ubistvu Khashoggija bude pouzdana.

“Predsjednik SAD-a treba ovo pitanje posmatrati iz ugla humanosti i ovo mora shvatiti kao međunarodnu tragediju. Ovakav pogled na stvari mora biti ispred međunarodne politike i diplomatije”, istakla je zaručnica ubijenog saudijskog novinara.

Tursko Tužiteljstvo je u zvaničnom saopćenju navelo da je ubistvo saudijskog novinara izvršeno s predumišljajem te da je udavljen odmah po ulasku u konzulat.

Nakon što je udavljen, njegovo tijelo je raskomadano i uništeno.

Potraga za posmrtnim ostacima

Novinar i kolumnista lista The Washington Post i saradnik lista Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Izvor: Agencije