Khashoggijev sin: Nismo se nagodili sa saudijskim vlastima

Jamal Khashoggi ubijen je 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Arhiva)

Porodica ubijenog novinara Jamala Khashoggija negirala je ranije medijske tvrdnje da je postigla neku vrstu finansijske nagodbe i da od vlasti Saudijske Arabije prima kompenzaciju.

“U toku je suđenje i nema govora o bilo kakvim nagodbama niti ih je bilo prije”, poručilo je Khashoggijev sin Salah na Twitteru, prenosi Anadolija.

Porodica je danas također izrazila uvjerenje da će svi odgovorni za ubistvo novinara biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni.

List The Washington Post ranije je objavio da vlasti Saudijske Arabije plaćaju kompenzaciju djeci ubijenog novinara Jamala Khashoggija.

U tekstu se navodi da je svih petero Khashoggijeve djece dobio vile u Rijadu, koje vrijede po četiri miliona dolara, a da primaju i redovne mjesečne naknade.

Američki list tvrdio je da zvanični Rijad tako pokušava ohrabriti dvojicu sinova i kćerke da ne pričaju o prošlogodišnjem ubistvu njihovog oca.

Washington Post: Novac za šutnju

Pozivajući se na izjave neimenovanih saudijskih zvaničnika, list je tvrdio da djeca ubijenog Khashoggija primaju po najmanje 10.000 dolara mjesečne naknade, koju im je, kao i dodjelu vila, krajem prošle godine odobrio saudijski kralj Salman bin Abdulaziz.

 

Washington Post također je tvrdio da bi Khashoggijeva djeca mogla u nagodbi za šutnju o ubistvu oca od vlasti u Rijadu dobiti i desetke miliona dolara.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnist The Washington Posta, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Izvor: Agencije