Khashoggijev prijatelj: El-Baghdadi suočen s prijetnjama Saudijske Arabije

Vlasti su mi rekle da dok god se nalazim u Oslu vjerovatno sam siguran“ napisao je Baghdadi na Twitteru (Twitter)

Nekoliko mjeseci nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggi u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu još jedan arapski disident obrađen je od strane vlasti u Rijadu, rekao je aktivist.

Iyad el-Baghdadi rekao je da su ga norveške vlasti odvele iz njegovog doma u Oslu na sigurnu lokaciju zbog prijetnje.

„Kako sam razumio Saudijci su me označili kao metu, ali nemam pojma šta su htjeli učiniti“ rekao je el-Baghdadi britanskom Guardianu.

List je izvjestio da su norveške vlasti informaciju o prijetnji primile od CIA-e.

El-Baghdadi je rekao Al Jazeeri da su ga norveški zvaničnici zamolili da ne otkriva specifične detalje povezane sa opisanim incidentom.

Glasni kritičar MBS-a

„Kada su me odveli na sigurnu lokaciju u Oslu karakter prijetnje još uvijek nije bio jasan. Da li je prijetnja poslije došla u fazu da me ugrozi lično?“ rekao je Al Jazeeri.

Glasni prodemokratski aktivist i snažni kritičar saudijskog de facto lidera princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekao je da se incident desio 25. aprila i da se na sigurnoj lokaciji nalazio dva ili tri sata.

„Vlasti su mi rekle da dok god se nalazim u Oslu vjerovatno sam siguran“ napisao je na Twitteru.

„Planirao sam obaviti mnoštvo putovanja ali sam zamoljen da otkažem sve rezervacije“, rekoa je za Al Jazeeru.

„Veliki dio moga rada u proteklih nekoliko godina bio je fokusiran na stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji naročito nakon ubistva mog prijatelja Jamala Khashoggija“, rekao je el-Baghdadi.

Izvor: Al Jazeera i agencije