Khan: Trump je zaštitno lice krajnje desnice

Ekstremna stajališta krajnje desnice postaju normalna jer im Trump daje podršku, upozorava Khan (EPA)

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan nastavio je u utorak svoju javnu prepirku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši da je važno zadržati dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da se protivi državnom posjetu Trumpa, kojeg krajnja desnica diljem svijeta doživljava kao svoje “zaštitno lice”, prenosi Reuters.

Trump je, uoči dolaska u posjetu Velikoj Britaniji, nazvao gradonačelnika Londona “bezosjećajnim gubitnikom”, nakon što je Khan kritizirao britansku vladu jer je pozvala Trumpa u državni posjet.

Khan je u utorak kritizirao Trumpa jer je “izašao iz Pariškog sporazuma o klimi, umanjio prava LGBT zajednice i reproduktivna prava žena”.

“Također sam zabrinut jer krajnja desnica diljem svijeta vidi Trumpa kao svoje zaštitno lice. Ekstremna stajališta krajnje desnice postaju normalna jer im Trump daje podršku”, dodao je Khan.

Upitan za komentar njegove javne prepirke s Trumpom, Khan je rekao da je iznenađen jer se američki predsjednik “ponaša kao jedanaestogodišnjak, te pribjegava dječjim uvredama”.

Trump: Khan je bezosjećajni gubitnik

Trump je u ponedjeljak, sa suprugom Melanijom, stigao u Veliku Britaniju i počeo trodnevni posjet, a već prije slijetanja napao je Khana.

“Sadiq Khan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neugodan prema gostujućem predsjedniku SAD-a, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Trump na Twitteru prije nego što je Air Force One sletio u zračnu luku Stansted blizu Londona.

“On je bezosjećajni gubitnik koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene”, dodao je.

Ured londonskog gradonačelnika odbacio je potom Trumpove “djetinjaste uvrede”.

Sadiq Khan je u ponedjeljak navečer u video poruci rekao: “Vaše vrijednosti i sve ono za što se zalažete posve je suprotno londonskim vrijednostima i vrijednostima naše zemlje”.

Izvor: Agencije