Oglasi

Khan traži od May jasnu definiciju islamofobije

Ističući da je i sam meta torijevskih antiislamističkih napada, gradonačelnik Londona je pozvao britansku premijerku da se pozabavi tim problemima.
Sadiq KhanSadiq Khan kaže da Konzervativna stranka mora učiniti i više od ostalih i dati do znanja svima da je islamofobija neprihvatljivaReuters - Arhiva

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan osudio je različite i nerijetko suprotstavljene izjave torijevaca u Velikoj Britaniji i u otvorenom pismu pozvao premijerku Theresu May da usvoji novu definiciju islamofobije.

Ističući kako je i osobno stalno meta torijevskih antiislamističkih napada, Khan je u otvorenom pismu pozvao May da naredi svojoj Konzervativnoj stranci da se pozabavi tim problemima, prenosi Anadolija.

List The Guardian javlja da je Khan u pismu naveo kako davanje sigurnosti muslimanima u Velikoj Britaniji, nakon napada na Novom Zelandu, ne predstavlja samo političko pitanje.

"Potrebno je iskorijeniti islamofobiju i antimuslimansko zlostavljanje koje se uvuklo u našu svakodnevicu i političke tokove", poručio je prvi čovjek Londona.

Oporbena Laburistička stranka i Liberalna demokratska stranka već su usvojile definiciju, u kojoj se navodi da je islamofobija vrsta rasizma protiv muslimana i muslimanki.

'Luda mula iz Londonistana'

"Od vitalnog je značaja da sve naše političke stranke budu predvodnici napora za rješavanje tog problema te da budu najbolji primjeri za zajednicu", poručio je Khan i dodao da Konzervativna stranka mora učiniti i više od ostalih i dati do znanja svima da je islamofobija neprihvatljiva.

Najmanje 50 ljudi ubijeno je nedavno u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, a proteklih dana sve su češći napadi na muslimansku zajednicu i u Velikoj Britaniji.

Podsjetivši kako su ga tijekom izbora nazivali i "ludom mulom iz Londonistana", Khan je kazao da otvoreno pismo premijerki ne šalje zbog sebe, već zbog činjenice da se šalju loše poruke društvu.

"Ne radi se ovdje samo o stranačkoj politici, ovo je znatno važnije od toga", poručio je Khan te dodao da bi usvajanje definicije islamofobije u britanskom parlamentu bila najsnažnija poruka da takvoj pojavi nije mjesto u toj zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.