Khan stigao u Iran u ‘posredničku misiju’

Khan i Rouhani u Teheranu: Dva lidera su razgovarala i na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a prošlog mjeseca (AP)

Pakistanski premijer Imran Khan otputovao je danas u Iran kako bi pokušao smanjiti tenzije između Irana i Saudijske Arabije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana saopćilo je kako će Khanova posjeta Teheranu biti fokusirana na „mir i sigurnost u regiji“.

Khan će se sastati sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem i predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Ovo je druga posjeta pakistanskog premijera Teheranu ove godine. On je imao i sastanak sa Rouhanijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a prošlog mjeseca.

Nakon Teherana, Khan će otputovati u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije. Pakistan je blizak saveznik Saudijske Arabije, ali pokušava diplomatski balansirati između Teherana i Rijada.

Posrednička posjeta

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana najavilo kako će premijer uskoro posjetiti ove dvije države. To saopćenje uslijedilo je nekoliko sedmica nakon što je Islamabad potvrdio da je Washington od Khana zatražio da igra posredničku ulogu u kontaktima s Teheranom, prenosi Fena.

Khan je prošlog mjeseca izjavio da je primio zahtjev od američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomogne u ublažavanju napetosti s Iranom.

Washington je optužio Teheran za napad na najveću svjetsku rafineriju nafte u Saudijskoj Arabiji. Napetosti su porasle između Irana i Saudijske Arabije od tog napada koji se desio 14. septembra.

Jemenska grupa Husi, koja se bori protiv vojne kolicije pod saudijskim vodstvom od 2015. godine, preuzela je odgovornost za napad, ali su Washington i Rijad za njega optužili Iran.

Islamska Republika Iran negira svaku umješanost u napad, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: Agencije