Oglasi

Khan: Ravnodušnost prema Kašmiru kao tišina pred uzletom Hitlera

Pakistanski premijer kaže da se etničkim čišćenjem pokušava promijeniti demografija Kašmira.
Kašmir, ProtestNa protest u Srinagaru došlo je gotovo 8.000 ljudi, no snage sigurnosti su ih rastjerale suzavcemEPA

Ravnodušnost međunarodne zajednice prema događajima u Kašmiru podsjeća na tišinu koja je vladala tijekom uzleta nacizma i pojave Adolfa Hitlera u Njemačkoj 1930-ih godina, izjavio je u nedjelju pakistanski premijer Imran Khan.

"Policijski sat, represija i predstojeći genocid Kašmiraca u dijelu koji je okupirala Indija odvija se točno prema ideologiji RSS koja se nadahnjuje nacističkom ideologijom", napisao je Imran Khan na Twitteru.

RSS ili Rashtriya Swayansevak Sangh (Nacionalni dragovoljni korpus) je paravojni hinduistički ultranacionalistički pokret.

Njegovi kritičari ga nazivaju antimuslimanskim fašističkim pokretom, konstatira AFP.

Khan: Poput nacističke arijevske nadmoći

"Etničkim čišćenjem se pokušava promijeniti demografija Kašmira", nastavio je pakistanski premijer. 

"Postavlja se pitanje hoće li svijet to mirno gledati kao što je bio slučaj s Hitlerom?"

RSS je osnovan 1925. i smatra se ideološkim mentorom BJP-a (Bharatiya Janata Party), stranke sadašnjeg indijskog premijera Narende Modija, koji je mladost proveo u RSS-u.

"Bojim se da se ta ideologija hinduističke nadmoći RSS-a, poput nacističke arijevske nadmoći, neće zaustaviti u Kašmiru pod okupacijom Indije", upozorio je Khan.

Indijska hinduistička Vlada odlučila je ukinuti autonomiju Kašmira kako bi povećala kontrolu nad većinski muslimanskim područjem, koje je dug niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom.

Raspoređene su tisuće vojnika i stotine lokalnih aktivista su uhićene.

Pakistan, koji je vodio tri rata protiv Indije, od kojih dva zbog Kašmira, tu je odluku nazvao nezakonitom.

Veliki broj vojnika, hapšenja i blokade

U Indijskom Kašmiru su zabranjeni skupovi, telekomunikacijske veze su prekinute i raspoređeno je više od 80.0000 dodatnih paravojnika u toj nestabilnoj regiji, gdje je od 1989. u separatističkoj pobuni poginulo 70.000 ljudi.

U petak je u Srinagaru, prijestolnici indijskog Kašmira, prosvjedovalo gotovo 8.000 ljudi.

Snage sigurnosti su ih rastjerale suzavcem.

Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, s obzirom na to da obje zemlje polažu pravo na taj teritorij.

Muslimani čine 90 posto stanovništva Kašmira.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.