Khan: Pakistanske službe pomogle u pronalaženju Bin Ladena

ISI je dao informacije koje su dovele do pronalaženja Osame bin Ladena, tvrdi Khan (AP)

Pakistanski premijer Imran Khan rekao je da je pakistanska obavještajna služba ISI dala američkoj CIA-i trag koji joj je omogućio da locira i ubije vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena.

“ISI je dao informacije koje su dovele do pronalaženja Osame bin Ladena. Ako pitate CIA-u, vidjet ćete da je ISI dao početnu lokaciju preko telefonskih podataka”, rekao je Khan u intervjuu Fox Newsu.

Pakistan je do sada negirao da je dao bilo kakve informacije o osnivaču Al-Kaide kog su poslije višegodišnje potjere 2. maja 2011. ubili američki komandosi u kući u pakistanskom Abotabadu, stotinjak kilometara sjeverno od Islamabada.

Khan u posjeti SAD-u

Ipak, penzionisani pakistanski general Asad Durrani, šef ISI-ja od 1990. do 1992, u knjizi izdatoj 2018. je naveo da su pakistanske vlasti vjerovatno dojavile Washingtonu gdje se bin Laden krije istovremeno “glumeći neznanje” jer bi saradnja sa SAD-om oko “osobe koju mnogi u Pakistanu smatraju herojem mogla biti ponižavajuća za vladu”.

Khan se nalazi u posjeti Washingtonu tokom koje se sastao s predsjednikom Donaldom Trumpom u pokušaju da se odnosi dvije zemlje poboljšaju.

Izvor: Agencije