Khan: Pakistan će reagirati na najstrožiji način zbog Kašmira

Obavijestio sam svijet da Pakistan ne želi rat, rekao Imran Khan (EPA)

Pakistan će reagirati na najstrožiji mogući način zbog postupanja Indije sa spornom teritorijom Kašmira, a svjetska zajednica će biti odgovorna za bilo koji “katastrofalni” ishod, izjavio je u petak pakistanski premijer Imran Khan.

Izjava uoči godišnjeg održavanja sjećanja na Dan odbrane pakistanskih boraca od indijskih snaga 1965. godine pokazuje dodatno rastuće tenzije između nuklearno naoružanih neprijatelja, nakon što je New Delhi prošle godine ukinuo autonomiju u svom dijelu sporne teritorije Kašmira, prenio je Reuters.

“Obavijestio sam svijet da Pakistan ne želi rat, ali istovremeno, Pakistan ne može sjediti skrštenih ruku pred izazovima za njegovu sigurnost i integritet. Spremni smo reagirati na najstrožiji mogući način. Ako ne budemo uspješni u tome, svjetska zajednica će biti odgovorna za katastrofalni ishod”, kazao je Khan.

Khan je vodio žestoku međunarodnu diplomatsku kampanju, tražeći podršku SAD-a, bivše kolonijalne sile Velike Britanije i drugih koji vrše pritisak na Indiju zbog te himalajske regije, ali njegov susjed s hinduističkom većinom isključio je miješanje iz vana.

Kriza traje od 1947. godine

Sredinom augusta vlasti Indije angažirale su dodatnih 125.000 pripadnika paramilitarnih snaga u kriznoj regiji Jammu i Kašmira.

Pozivajući se na neimenovani vojni izvor, portal The News izvijestio je da je Indija angažirala dodatne trupe u Jammu i Kašmiru, u kojem je trenutno angažirano oko pola miliona pripadnika indijskih snaga sigurnosti.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine, kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira, koji su po, povlačenju Britanaca, tražili da se ta regija pripoji Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio da Kašmir pripoji Indiji.

Izvor: Agencije