Khan i De Blasio odgovorili na Trumpove uvrede

Khan je rekao da su vrijednosti predsjednika SAD i sve za šta se on zalaže potpuno suprotni vrijednostima Londona i Velike Britanije (EPA)

Gradonačelnici Londona i Njujorka, Sadiq Khan i Bill de Blasio, reagovali su na uvrede američkog predsednika Donalda Trumpa, koji ih je nazvao “glupima i nesposobnima”.

Iz kancelarije Khana odbacili su Trumpove uvrede kao “detinjaste”, dok je De Blasio rekao da je Trump “blizanac (ruskog predsednika Vladimira) Putina, samo što će mu mandat trajati kraće”, preneo je hrvatski portal Index.

De Blasio se bori za kandidaturu Demokratske stranke za predsedničke izbore 2020. što, teoretski, znači da bi mogao da bude rival Trumpu.

Trump je prethodno na Twitteru naveo da je Khan, koji je kritikovao britansku vladu, jer je pozvala američkog predsednika u državnu posetu, “uradio užasan posao kao gradonačelnik Londona” i optužio ga da je bio “budalasto zločast” prema predsedniku SAD, “daleko najvažnijem savezniku” Velike Britanije.

“On je potpuni gubitnik, koji bi trebalo da se usredsedi na kriminal u Londonu, a ne na mene…Khan me mnogo podseća na našeg veoma glupog i nesposobnog gradonačelnika Njujorka, de Blasija, koji je takođe napravio užasan posao, samo je upola niži”, naveo je Trump.

Tom prilikom, Trump je napravio i slovnu grešku i pogrešno napisao prezime londonskog gradonačelnika – “Kahn” umesto “Khan”.

Khan: Raznolikost je snaga

U odgovoru Trumpu putem video poruke, koja je objavio časopis El, Khan je rekao da su vrednosti američkog predsednika i sve za šta se on zalaže potpuno suprotni vrednostima Londona i Velike Britanije.

“Mi ne mislimo da je raznolikost slabost, raznolikost je snaga”, dodao je Khan, član opozicione Laburističke stranke.

Držeći poster na kojem piše “Samo se slabi muškarci boje jakih žena”, gradonačelnik Londona je poručio da Britanci poštuju žene i smatraju ih ravnopravnim s muškarcima.

Povodom Trumpovih tvitova oglasio se i laburistički poslanik David Lammy, jedan od najuglednijih britanskih političara, koji je američkog predsednika upitao zašto ima problem s prvim londonskim gradonačelnikom muslimanom.

“Taj predsednik je uvredio gradonačelnika Londona nakon terorističkog napada”, napisao je Lammy, aludirajući na to što je Trump optužio Khana da je “jadno” odgovorio na teroristički napad u Londonu 2017. godine, u kojem je ubijeno 11, a povređeno više desetina ljudi.

Lider laburista Jeremy Corbyn najavio je da neće doći na državnu večeru jer, kako je rekao, vlada ne bi trebalo da prostire crveni tepih za predsednika koji uništava vitalne međunarodne sporazume, negira klimatske promene i koristi rasističku i mizoginu retoriku.

On je dodao da je protest protiv posete Trumpa Britaniji prilika da Britanci pokažu solidarnost sa svima koji su mete napada u Americi, širom sveta i u našoj zemlji, uključujući i Sadiqa Khana.

Protest “Zajedno protiv Trumpa” zakazan je za utorak u centru Londona.

Izvor: Agencije