Khamenei: SAD je stvorio ISIL

Iran, Teheran, Napad
Sedamnaestero ljudi ubijeno je u napadu u Teheranu (Reuters)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je Sjedinjene Države odgovornim za nestabilnost na Bliskom istoku te rekao da je borba Washingtona protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) laž.

Sjedinjene Države i agenti Washingtona su “izvor nestabilnosti na Bliskom istoku… Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika… Američka tvrdnja o borbi protiv Islamske države je laž”, rekao je Khamenei na sastanku s visokopozicioniranim iranskim dužnosnicima, navodi se na njegovoj službenoj internetskoj stranici, a prenosi Hina.

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose ubrzo nakon Islamske revolucije u Iranu 1979.

Napad ISIL-a

Khamenei je imao nekoliko oštrih izjava prema SAD-u ovog mjeseca, a predsjednik Donald Trump govorio je protiv Irana mnogo puta otkad je preuzeo dužnost.

Iranski vođa optužuje SAD i njegovog regionalnog saveznika Saudijsku Arabiju da financiraju sunitske pobunjenike, uključivo ISIL, koji je prvi napad u Iranu izvršio prošle srijede u Teheranu, ubivši 17 ljudi.

ISIL je u ponedjeljak čestitao borcima koji su izveli napad u Teheranu, ali je zaprijetio i pozvao na nove napade širom svijeta.

Izvor: Agencije