Khamenei prošlog ljeta savjetovao neoslanjanje na evropsku zaštitu

Mohammad Javad Zarif
Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije (Reuters)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, prošlog je srpnja savjetovao Vladu da se ne oslanja na europske pokušaje zaštite Teherana od američkih sankcija, nekoliko mjeseci nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovno uveo sankcije, piše u ponedjeljak agencija Reuters.

Objava njegova govora devet mjeseci nakon susreta s Vladom pokazuje da Khamenei nije bio optimističan dok je predsjednik Hassan Rouhani pokušavao spasiti nuklearni sporazum s europskim državama koje su mu i dalje bile predane unatoč američkom povlačenju u svibnju 2018.

Europljani će, naravno, reći da štite iranske interese svojim paketom, no iranska vlada “ne smije od toga napraviti glavno pitanje”, kazao je Khamenei, a objavljeno je na njegovoj službenoj stranici u ponedjeljak, prenosi Hina.

Objava nakon odbijene Zarifove ostavke

Njegovi komentari objavljeni su tjedan nakon što je Rouhani odbio ostavku ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, iskusnog diplomata obrazovanog u SAD-u, koji je zagovarao nuklearni sporazum.

Khameneijeve izjave dovode u pitanje Zarifove prošle i aktualne pokušaje održavanja dogovora aktivnim, ocjenjuje Reuters.

Iran i šest svjetskih sila postigli su nuklearni sporazum 2015., nakon više od desetljeća pregovora.

U okviru sporazuma Iranu su ukinute sankcije SAD-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda u zamjenu za pristanak Teherana na dugotrajne restrikcije nuklearnog programa, za koji su zapadne države sumnjale da teži stvaranju nuklearne bombe.

Khamenei ističe kako dogovor ne rješava “nikakve ekonomske probleme” Irana te predviđa da mehanizam koji su Europljani predložili za zaštitu poslovanja s Iranom u vrijeme američkih sankcija također neće pomoći iranskom gospodarstvu.

‘Europljani su stvarno loši’

“Europljani su loši. Oni su stvarno loši. Imam mnogo toga reći o Europljanima, ne zbog njihovih trenutnih politika nego zbog njihove štetne prirode posljednjih nekoliko stoljeća.”

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u siječnju su otvorile novi kanal za trgovinu, no diplomati tvrde kako je malo vjerojatno da će se njime omogućiti velike transakcije, koje Teheran smatra potrebnima za održavanje nuklearnog sporazuma.

Washington smatra da je, iako je Iran ispunio uvjete sporazuma, cijeli dogovor bio predarežljiv, a nije uzeo u obzir ni miješanje Teherana u druge bliskoistočne države.

Izvor: Agencije