Khamenei odbacio razgovore sa SAD-om

Khamenei odbacuje mogućnost razgovora sa SAD-om (EPA)

Iran nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015, rekao je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei u utorak, prenosi iranska državna televizija.

Američki je predsjednik Donald Trump rekao da bi se mogao sastati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, vjerovatno na Općoj skupštini UN-a u septembru.

“Iranski dužnosnici, bilo kojeg ranga, nikada neće razgovarati s američkim dužnosnicima. To je dio njihove (američke) politike nametanja pritiska Iranu, njihova politika maksimalnog pritiska će propasti”, kazao je Khamenei.

“Ako Amerika promijeni svoje ponašanje i vrati se u nuklearni sporazum, tada se može pridružiti multilateralnim razgovorima između Irana i drugih strana u sporazumu”, dodao je Khamenei.

Pojačane tenzije

Trump pojačava sankcije protiv Irana od prošle godine, kada se povukao iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

“Ako pokleknemo pred njihovim pritiskom i održimo razgovore s Amerikancima… To će pokazati da je njihov maksimalni pritisak na Iran uspio. Oni bi trebali znati da ta politika nema utjecaja na nas”, kazao je ajatolah koji ima posljednju riječ u Iranu.

Tenzije između Teherana i Washingtona pojačale su se nakon napada na saudijsko naftno postrojenje, za koje su jemenski Husi preuzeli odgovornost, ali SAD optužuje Iran.

Iran odbacuje optužbe.

Izvor: Agencije