Khamenei: Nije nam teško obogatiti uranij na nivo oružja

Ali Khamenei je visokim iranskim zvaničnicima rekao da njegova zemlja neće pregovarati sa SAD-om (EPA)

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, objavio je prikrivenu prijetnju u istom govoru u kojem je izjavio da “nitko ne traži rat”, rekavši, usred rastućih napetosti sa SAD-om, da Islamskoj Republici ne bi bilo teško obogatiti uranij na razini oružja, izvijestili su iranski državni mediji.

Khamenei je visokim iranskim dužnosnicima rekao da njegova zemlja neće pregovarati sa SAD-om, nazivajući takve razgovore “otrovom”, ali i dodao: “Ni mi, ni oni ne traže rat. Oni znaju da to nije u njihovu korist.”

Potom su državne novine Iran objavile njegove komentare o nuklearnom programu, prvi put otkad je Iran objavio da će početi odustajati od važećeg nuklearnog sporazuma.

Teheran prijeti obnavljanjem visokog obogaćivanja uranija u roku od 60 dana ako se ne postigne novi nuklearni sporazum.

U međuvremenu je američko Veleposlanstvo u Bagdadu zatražilo od osoblja, koje nije od posebne važnosti, da odmah napusti Irak zbog eskalacije napetosti s Iranom.

Washington nije javno dao nikakve dokaze koji bi potvrdili tvrdnje o povećanoj prijetnji Teherana, prenosi AP.

Potres na energetskim tržištima

Primjedbe ajatolaha uslijedile su nakon što su pripadnici jemenskog pokreta Husi izveli koordinirani napad bespilotnim letjelicama na naftovod u Saudijskoj Arabiji.

Satelitska slika dobivena od Associated Pressa pokazuje jednu od dvije crpne stanice koje su napali dronovi i koja je očito neoštećena.

Napad dronovima je samo posljednji incident na Bliskom istoku kako bi potresao globalna energetska tržišta, budući da vlasti navode da su naftni tankeri usidreni na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata bili pogođeni sabotažom.

Prethodno je SAD poslao napadačku grupu nosača aviona i bombardere B-52 u regiju, kao odgovor na još uvijek neodređenu prijetnju Irana, dodatno pojačavajući napetosti godinu dana nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

Izvor: Agencije