Khamenei: Neprijateljski novac, oružje i agenti za nemire u Iranu

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei u utorak je optužio neprijatelje Islamske Republike za poticanje nemira u toj državi, dok se nastavljaju antivladine demonstracije pokrenute prošle sedmice, navodi agencija Reuters.

“Posljednjih dana neprijatelji Irana koriste različito oruđe uključujući keš, oružje, politiku i obavještajni aparat kako bi stvorili probleme Islamskoj Republici”, naveo je Khamenei u izjavi objavljenoj na njegovoj zvaničnoj internetskoj stranici.

Navodi se kako je on najavio da će se obratiti naciji povodom aktuelnih događaja “kada bude pravo vrijeme”.

U nemirima najmanja 20 žrtava

Najmanje devet osoba je poginulo protekle noći tokom protivvladinih demonstracija koje danima potresaju Iran.

Veliki broj ljudi izašao je na ulice od prošle sedmice, a crni bilans smrtno stradalih sada iznosi najmanje 20 ubijenih.

Iranska državna televizija u utorak je potvrdila kako je šest demonstranata ubijeno tokom upada na policijsku stanicu u Qahdarijanu.

Kako navode državni mediji, napadači su pokušavali upasti u stanicu kako bi došli do naoružanja.

Jedan 11-godišnji dječak i 20-godišnji mladić nalaze se među ubijenima u gradu Khomeinishahr.

Najveći protesti od 2009.

Kako se navodi, jednog pripadnika Iranske revolucionarne garde ubio je napadač iz lovačke puške u gradu Najafabadu, 350 kilometara južno od prijestolnice Teherana.

No, Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi da li je pripadnik Garde isti pripadnik snaga sigurnosti koji je, kako je javila poluzvanična novinska agencija Mehr, ubijen u ponedjeljak navečer.

Nakon šest dana demonstracija, najmanje 20 osoba je ubijeno, a više od 450 ih je navodno uhapšeno.

Kako zamjenik guvernera Teherana navodi, uhapšeno je 200 osoba u subotu, 150 u nedjelju i 100 u ponedjeljak.

Uprkos prijetnjama Iranske revolucionarne garde da će rastjerati učesnike, demonstracije se održavaju u raznim dijelovima Irana, a mnogi za njih kažu kako su najveći protesti u državi od 2009. godine.

Moguća i smrtna kazna

Predsjednik Revolucionarnog suda Mousa Ghazanfarabadi upozorio je u utorak kako bi se uhapšeni mogli suočiti sa smrtnom kaznom kada se nađu pred sudom, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

“Očigledno, jedna od optužbi za koje bi se oni mogli teretiti može biti Moharebeh”, rekao je on, navodi Tasnim.

Agencija AP objašnjava kako Moharebeh znači rat protiv Boga, što je prestup za koji je u Iranu predviđena smrtna kazna.

Ghazanfarabadi je, također, kazao kako će neki demonstranti uskoro biti izvedeni pred sud po optužbama za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i oštećenje javnih objekata, istakavši kako je učešće na skupovima koje nije odobrilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova – nezakonito.

Izvor: Al Jazeera i agencije