Khamenei: Nema nikakvog dogovora sa SAD-om

Washington je bio, jeste i bit će poražen, poručio je vrhovni vjerski vođa Irana (EPA)

Vrhovni vjerski vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, smatra da je američko odbacivanje međunarodnog nuklearnog ugovora s Iranom pokazalo da ta država ne može imati nikakva posla, niti bilo kakav ugovor sa SAD-om.

U dijelovima njegovog govora, koji su postavljeni na internetu, Khamenei je dodao da je oduvijek namjera SAD-a bila da svrgne režim u Iranu.

“Washington je u tome bio, jeste i bit će poražen”, prenosi agencija Reuters Khameneijeve riječi.

“Ovog predsjednika [SAD-a Donalda Trumpa] čeka ista sudbina kao i njegove prethodnike [Georgea W.] Busha, [Ronalda] Regana… Svi oni će otići u povijest”, rekao je Khamenei.

Pompeo najavio najoštrije sankcije

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je prije nekoliko dana da će SAD nametnuti Iranu najsnažnije sankcije u povijesti, a nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma, javlja Reuters.

Iznio je 12 zahtjeva Iranu, navodeći da će sankcije biti ukinute samo kada SAD “vidi značajnu promjenu u iranskoj politici”.

Podsjetio je kako je sporazum o nuklearnom programu prekinut jer nije okončao nuklearne ambicije Irana.

Od Irana, među ostalim, zahtijeva da zaustavi obogaćivanje uranija i nikada ne obrađuje plutonij.

Također, Teheran mora dozvoliti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima u zemlji, poručuje Pompeo.

Još zahtijeva da Iran “oslobodi sve američke građane”, ali i prestane s prijetnjama Izraelu.

Zarif: Komična američka diplomatija

Odgovorili su mu šefica europske diplomacije Federica Mogherini i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Nema alternative nuklearnom sporazumu”, poručila je Mogherini, dok je Zarif Pompeove zahtjeve odbacio kao “laži za skretanje pozornosti sa činjenice da SAD krši međunarodni sporazum”.

“Govor Pompea ni u čemu nije pokazao kako je povlačenje iz Zajedničkog akcijskog plana [što je službeno ime za nuklearni sporazum s Iranom] učinilo regiju sigurnijom od prijetnje širenjem nuklearnog oružja, ili nas postavilo u bolju poziciju da utječemo na ponašanje Irana”, rekla je Mogherini.

Zarif je napisao na Twitteru da SAD ponavlja “isti loš izbor”.

“Američka komična diplomacija puki je povratak starim navikama (…) a njih diktiraju korumpirani posebni interesi, ona ponavlja isti loš izbor i zato će snositi iste loše posljedice”, napisao je Zarif. 

Rouhani SAD-u: Ko ste vi da odlučujete?

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zahtjeve državnog tajnika kao”laži”, kojih je cilj skrenuti pozornost s činjenice da Washington koji krši međunarodni nuklearni sporazum.

“Iran odbacuje navode i laži takozvane nove strategije i osuđuje otvoreno miješanje američkog državnog tajnika u unutarnja pitanja i nezakonite prijetnje članicama Ujedinjenih naroda”, navodi iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani zapitao je ranije Sjedinjene Američke Države tko su one da odlučuju o Iranu i svijetu, reagirajući na prijetnje najsnažnijim sankcijama.

“Sve zemlje svijeta žele neovisnost u vlastitim odlukama i Amerikanci mogu putem pritiska na nekim mjestima nametati svoj dnevni red, no logika ne prihvaća da oni odlučuju za svijet”, rekao je Rouhani, prenijela je agencija dpa.

Izvor: Agencije