Khamenei: Iran će odgovoriti na britansku pirateriju

Iran zahtijeva da Velika Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju (EPA)

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u utorak kako Islamska Republika odgovoriti na britansku “pirateriju” zbog zapljene iranskog naftnog tankera u Gibraltaru.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obećao je iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu da će Velika Britanija ubrzati puštanje zadržanog naftnog tankera “Grace 1” ako Teheran bude garantirao da tanker neće uploviti u Siriju.

Britanska kraljevska mornarica zadržala je prošle sedmice iranski tanker blizu obale Gibraltara, zbog sumnje u kršenje sankcija protiv Sirije.

Iran zahtijeva da Velika Britanija pusti brod te poriče da je tanker trebao dostaviti naftu u Siriju, čime bi prekršio sankcije Evropske unije.

Teheran optužuje Washington

Situacija je pojačala napetosti u Zaljevu, a Velika Britanija je u četvrtak saopćila kako se morala braniti od iranskih brodova koji su pokušali prepriječiti put britanskom tankeru.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Američke Države naredile zadržavanje iranskog tankera.

Washington je nametnuo sankcije Iranu u svrhu obustave iranskog izvoza nafte.

Evropske države nisu nametnule sankcije Iranu, ali jesu iranskom savezniku Siriji, nakon što je u toj zemlji 2011. godine izbio rat.

Izvor: Agencije