Khamenei imenovao novog zapovjednika Revolucionarne garde

Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je 8. aprila Revolucionarnu gardu 'terorističkom organizacijom' (EPA)

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hosseini Khamenei imenovao je novog glavnog zapovjednika Revolucionarne garde, javila je državna televizija u nedjelju, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile tu organizaciju na spisak “stranih terorističkih organizacija”.

Televizijska stanica nije objasnila razloge promjene kada je objavila kako je za novog zapovjednika Revolucionarne garde imenovan general Hossein Salami, a državna televizija u vijesti nije navela razlog za smjenu dosadašnjeg zapovjednika.

“Vrhovni vođa imenovao je Salamija novim zapovjednikom Garde, koji će zamijeniti Mohammada Alija Jafarija”, izvijestila je televizija.

Predsjednik Donald Trump proglasio je 8. aprila Revolucionarnu gardu “terorističkom organizacijom”, a Iran je tu odluku osudio.

Teheran: Podmukli potez SAD-a

Uvrštenje Revoucionarne garde među “terorističke organizacije” na snagu je stupilo 15. aprila i izazvalo je zabrinutosti zbog moguće napade iz odmazde na snage SAD-a.

Khamenei je rekao u utorak da je SAD učinio “podmukli potez” svrstavši Revolucionarnu gardu na spisak “stranih terorističkih organizacije”, a Teheran je obećao da će preduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Revolucionarna garda upravlja iranskim balističkim i nuklearnim programima.

Teheran je upozorio da posjeduje projektile s dosegom do 2.000 kilometara, čime ugrožava Izrael i američke vojne baze u regiji.

Izvor: Agencije