Oglasi

Khamenei imenovao novog komandanta Revolucionarne garde

Imenovanje dolazi nekoliko dana nakon što je SAD stavio tu organizaciju na popis 'stranih terorističkih organizacija'.
Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je 8. aprila Revolucionarnu gardu 'terorističkom organizacijom'EPA

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hosseini Khamenei imenovao je novog glavnog komandanta Revolucionarne garde, javila je državna televizija u nedjelju, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile tu organizaciju na popis "stranih terorističkih organizacija".

Televizijska stanica nije objasnila razloge promjene kada je objavila kako je za novog zapovjednika Revolucionarne garde imenovan general Hossein Salami, a državna televizija u vijesti nije navela razlog za smjenu dosadašnjeg komandanta.

"Vrhovni vođa imenovao je Salamija novim komandantom Garde, koji će zamijeniti Mohammada Ali Jafarija", izvijestila je televizija.

Predsjednik Donald Trump proglasio je 8. aprila Revolucionarnu gardu "terorističkom organizacijom", a Iran je tu odluku osudio.

Teheran: Podmukli potez SAD-a

Uvrštenje Revoucionarne garde među "terorističke organizacije" na snagu je stupilo 15. aprila i izazvalo je zabrinutosti zbog moguće napade iz odmazde na snage SAD-a.

Khamenei je rekao u utorak da je SAD učinio "podmukli potez" svrstavši Revolucionarnu gardu na popis "stranih terorističkih organizacije", a Teheran je obećao kako će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Revolucionarna garda upravlja iranskim balističkim i nuklearnim programima.

Teheran je upozorio kako posjeduje projektile s dosegom do 2.000 kilometara, čime ugrožava Izrael i američke vojne baze u regiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.