Khamenei: Američki mirovni plan će umrijeti prije Trumpa

Ali Khamenei je pozvao Palestince da se usprotive planu Donalda Trumpa (Getty Images)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je da će mirovni plan Donalda Trumpa za Bliski istok umrijeti prije američkog predsjednika, prenosi Al Jazeera English.

“Plan neće funkcionirati i umrijet će prije Trumpa”, rekao je Khamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

“Amerikanci su pregovarali s cionistima o nečemu što im ne pripada”, dodao je.

Trump je krajem januara objavio dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok bez saglasnosti Palestinaca, koji su prekinuli veze s njegovom administracijom 2018. godine, kada je proglasio Jerusalem “nepodijeljenim glavnim gradom” Izraela.

Američki plan, za koji su analitičari rekli da je potpuno pristrasan Izraelu, a koji su odbacili Palestinci, Arapska liga i Organizacija islamske saraadnje (OIC), predviđa izraelsku aneksiju velikog dijela okupirane Zapadne obale, uključujući i nelegalna naselja u Jordanskoj dolini, što Izraelu otvara mogućnost da napravi granicu uz rijeku Jordan.

‘Podrška je obaveza Irana’

Palestinci bi, prema planu, dobili dijelove Zapadne obale i Pojasa Gaze za svoju državu, kao i glavni grad u Abu Disu, predgrađe Jerusalema, što nije u skladu s njihovom željom da okupirani istočni Jerusalem i Zapadna obala budu bio buduće palestinske države.

Khamenei je rekao da će Iran podržavati naoružane palestinske grupe koliko bude mogao te je pozvao Palestince da se usprotive Trumpovom planu.

“Vjerujemo da će naoružane palestinske organizacije ustati i nastaviti otpor. Iran podršku takvim grupama smatra svojom obavezom”, dodao je.

“Podržavat ćemo ih koliko god budemo mogli. To je želja Islamske Republike i iranskog naroda”, kazao je Khamenei.

Izvor: Al Jazeera i agencije