KFOR mijenja znakove duž granice Kosova i Srbije

Bit ćre zamijenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija (Reuters)

KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a, počinju zamjenu natpisnih ploča duž “administrativne crte” Kosova i Srbije, potvrđeno je Politici iz zapovjedništva mirovnih snaga.

Razlog zbog kojeg se ploče mijenjaju, a za što će biti zadužena jedno privatno poduzeće, jeste vrlo loše stanje u kojem se nalaze zbog izloženosti vremenskim prilikama.

Glasnogovornik KFOR-a, Vincenzo Grasso rekao je da se znakovi zamjenjuju kako bi se “izbjeglo da pripadnici KFOR-a i UNMIK-a prekrše sporazum s Vojskom Srbije tako što bi slučajno prešli administrativnu crtu razgraničenja”.

Prema njegovim riječima, “administrativna crta uspostavljena je u vojne svrhe i nema nikakve veze sa službenim sadašnjim ili budućim granicama”.

‘Nema razloga za strah ili zbunjenost’

Odgovarajući na navode novinara da su kosovski Srbi “uplašeni i zbunjeni najavljenim aktivnostima KFOR-a”, rekao je da “nema razloga za strah ili zbunjenost”.

“Ljudi znaju da mogu imati povjerenja u KFOR i zato izdajemo priopćenja u cilju informiranja i izbjegavanja bilo kakvih špekulacija ili neosnovanog straha”, rekao je Grasso.

Objasnio je da se znakovi mijenjaju jer su postavljeni prije dva desetljeća, oštećeni su vremenskim uvjetima, a neki su i uklonjeni.

Najavio je da će biti zamijenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija.

Naveo je i kako ti znakovi “nemaju nikakav utjecaj niti važenje za građane, nego predstavljaju referencu samo za osoblje KFOR-a i UNMIK-a”.

“KFOR ne uspostavlja granice, nepristran je i ne favorizira nikoga”, zaključio je Grasso.

Izvor: Agencije