KFOR garantuje sigurnost na dan izbora

Sve što može uticati na sigurnosnu situaciju se prati svakodnevno, ističe glasnogovornik KFOR-a (Arhiva)

Sigurnosna situacija na Kosovu je mirna i pod kontrolom, a KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO-a, su uvijek svjesne situacije i redovno sprovode sigurnosne procjene, ali nisu uključene u borbu protiv terorizma, rekao je glasnogovornik KFOR-a Pio Sabetta.       

“Sigurnosna situacija je rezultat mnogih faktora, poput ekonomije, politike, blagostanja… Sve što može uticati na sigurnosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mjere koje će možda biti potrebne”, kaže Sabetta za Danas povodom navoda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može isključiti incidente na Kosovu na jesen.

Upitan da li KFOR ima ikakva saznanja o albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napadne Srbe u Mitrovici i Zubinom Potoku uoči izbora na Kosovu, Sabetta ističe da KFOR, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije Vijeća Sigurnosti 1244 „nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovođenju zakona na Kosovu i nije uključen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju“.

Sigurnosna situacija pod kontrolom

Sabetta je potvrdno odgovorio na pitanje da li je KFOR spreman da garantira sigurnost stanovnicima Kosova na dan izbora.

„KFOR doprinosi osiguravanju sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova, na nepristrastan način, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ostaje posvećen sigurnosti i stabilnosti Kosova“.

Kaže i da je aktuelna sigurnosna situacija mirna i pod kontrolom.

“KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim sigurnosnim organizacijama. Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju sigurnosne situacije, KFOR je spreman usvojiti neophodne mjere kako bi se očuvala sigurnost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEX-om, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu“, naglasio je Sabetta.

Izvor: Agencije