KFOR: Albanski oficiri na Kosovu su dio NATO-a

KFOR nastavlja biti nepristrasno posvećen svom mandatu kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu (EPA)

Međunarodne mirovne snage KFOR su u četvrtak navečer, povodom navoda o prisustvu albanskih vojnika na sjeveru Kosova, saopćile kako to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO-a u pratnji KFOR-a te kako nema razloga za uznemirenje.

“Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO-a, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga iznenaditi, jer je Albanija članica NATO-a već 10 godina. Osim toga, trebalo bi biti poznato da Albanija, također, doprinosi misiji KFOR-a”, precizira se u saopćenju međunarodnih snaga dostavljenom Tanjugu.

KFOR navodi kako su oficiri koji učestvuju u tim aktivnostima iz različitih država NATO-a, uključujući Albaniju.

Dodaje se kako se aktivnost sastoji od posjete različitim mjestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na sjeveru Kosova.

Sve je pod kontrolom

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, KFOR poručuje kako je situacija na sjeveru, kao i širom Kosova, “apsolutno pod kontrolom i kako nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju”.

“U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo čega”, navodi se.

U saopćenju se ističe kako KFOR nastavlja biti nepristrasno posvećen svom mandatu koji su mu dali Ujedinjeni narodi kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu.

“Svi se moraju osjećati sigurnije kada KFOR provodi vježbe i kreće se po Kosovu”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije