Kerry želi dogovor s Iranom do kraja marta

Velesile traže da Iran smanji svoje nuklearne kapacitete kako bi ga spriječile da jednom posjeduje atomsku bombu (EPA)

Američki državni tajnik John Kerry je na susretu s iranskim kolegom Mohamadom Javadom Zarifom istaknuo kako je nužno da se politički dogovor o nuklearnom programu Teherana postigne do “kraja marta”.

“Kerry je opetovao želju da se do kraja marta postigne politički dogovor”, rekao je čelnik State Departmenta nakon susreta koji je trajao gotovo dva sata, na rubu Muenchenske konferencije o sigurnosti, prenosi Hina.

“Dogovorili su se da će biti u stalnom kontaktu i da će se uskoro pokušati ponovo naći”, dodao je taj čelnik dok pregovori o spornom iranskom nuklearnom programu tapkaju na mjestu.

Velesile se nadaju konačnom dogovoru

Iran i skupina 5+1 (Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) već više od godinu dana nastoje postići konačan dogovor koji bi prekinuo desetogodišnju diplomatsku krizu.

Velesile se nadaju da će do 31. marta postići politički dogovor, a zatim i konačan globalni dogovor koji će obuhvatiti sve tehničke aspekte najkasnije do 30. aprila.

No, zahtjevi “tvrdolinijaša” u Teheranu i u Washingtonu, gdje Kongres koji kontroliraju republikanci želi uvesti Iranu nove sankcije, otežavaju situaciju.

Kerry se zadnjih mjeseci više puta sastao sa Zarifom. Izaslanstva su pregovarala i na političkoj razini, ali ništa nije izašlo u javnost o sadržaju tih pregovora.

Visoki dužnosnik kineske diplomacije Yang Jiechi je u svom govoru na konferenciji u Muenchenu ocijenio da postoje “dobri izgledi za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja”.

Kina ponudila jači angažman

“Kina je spremna pojačati svoje kontakte i suradnju sa stranama kako bi radili na što bržem ostvarenju pravednog, uravnoteženog i globalnog dogovora”, rekao je.

Velesile traže da Iran smanji svoje nuklearne kapacitete kako bi ga spriječile da jednom posjeduje atomsku bombu.

Teheran niječe bilo kakvu vojnu namjenu svog programa i ističe da ima pravo na cjelovit civilni nuklearni program te traži potpuno ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija.

Pregovori započeti u novembru 2013. dvaput su produljivani.

Izvor: Agencije