Kerry za nastavak sankcija Iranu

Američki senator John Kerry, koji preuzima dužnost od državne sekretarke Hillary Clinton, izjavio je da će u potpunosti biti posvećen primjeni sankcija protiv Irana, te da se američka vanjska politika zasniva “na više stvari od bespilotnih letjelica i vojske”.

Tokom potvrđivanja pred Komitetom vanjskih poslova, Kerry je rekao kako će diplomatski komunicirati sa Teheranom. Inače, kritičari mu na teret stavljaju da je propustio šansu za nametanje strožih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

Kerry, koji je bio član Komiteta 29 godina i njegov nekadašnji šef, rekao je:

“Svijet je itekako svjestan da se suočavamo sa neposrednim i opasnim izazovima, naročito na Bliskom istoku i u centralnoj i južnoj Aziji. S obzirom na naš poseban interes u neširenju nuklearnog naoružanja, moramo riješiti pitanja koja okružuju iranski nuklearni program.

‘Nametnuta uloga’

Predsjednik je to potvrdio. Uradit ćemo šta možemo da spriječimo Iran da dođe do nuklearnog oružja. Ponavljam ovdje danas: naša politika nije ograničavanje, već sprečavanje i vrijeme prolazi pred našim naporima da omogućimo odgovornu saradnju.”

Kerry je dodao da SAD ne može dopustiti “da dobro koje činimo kako bi spasili i mijenjali živote sasvim zasjeni uloga koju igramo od 11. septembra – uloga koja nam je nametnuta.”

“Američka vanjska politika je definirana sigurnošću hrane i energije, humanitarnom pomoći, borbom protiv bolesti i poticanjem razvoja, koliko i pojedinačnim antiterorističkim inicijativama”, kazao je Kerry.

Clinton, zajedno sa dugogodišnjim senatorom Johnom McCainom, predstavila je Kerryja Komitetu i predložila ga za sljedećeg američkog šefa diplomatije.

Obraćajući se duboko podijeljenom Kongresu, Kerry je pozvao SAD da preuzme lidersku ulogu, te apelirao na “svježe razmišljanje”, rekavši da želi raditi sa demokratama i republikancima kako bi se zajedno suočili sa svjetskim izazovima.

Dugogodišnji senator

Kerry ima impresivnu radnu biografiju u američkom Senatu, ali njegove predsjedničke ambicije nisu uspjele na izborima 2004.

Odlikovani veteran rata u Vijetnamu, koji je kasnije postao antiratni aktivista, nije uspio pobijediti Georgea Busha mlađeg u izbornoj trci.

Kao senator čija su specijalnost međunarodni odnosi, Kerry se susretao s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom, te posjetio Pojas Gaze, zbog čega uživa poštovanje svojih demokrata, kao i protivničnkih republikanaca.

Tokom takozvanog saslušanja senatora Kerryja, u salu je ušla žena koja je skandirala protiv američkog vojnog angažmana na Bliskom istoku.

Izvori: Al Jazeera i agencije