Kerry: Spremni smo i da napustimo pregovore

Kerry je u nedelju razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohammad Javad Zarifom (EPA)

Iran i SAD su ostvarili stvarni napredak po pitanju nuklearnog sporazuma, ali postoji nekoliko teških pitanja koja treba riješiti, i Washington je spreman da, ukoliko do toga ne dođe, pregovore napusti, izjavio je američki državni sekretar John Kerry.

“Mi smo, zapravo, ostvarili stvarni napredak, ali još nismo tamo gdje treba da budemo po nekoliko najtežih pitanja”, rekao je Kerry novinarima.

“Ukoliko ne budemo imali sporazum i postoji apsolutna beskompromisnost i nespremnost za pokretanje pitanja koja su za nas važna, predsjednik SAD-a Barack Obama je uvijek govorio da smo spremni da pregovore napustimo”, dodao je Kerry.

Postizanje sporazuma

Kerry je u nedjelju razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohammad Javad Zarifom u bečkom hotelu Palais Coburg, gdje pregovori ulaze u deveti dan.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

Tokom pregovora odlučeno je, međutim, da se rad na sporazumu produži do 7. jula.

Izvor: Agencije