Kerry: SAD nastavlja vojnu podršku Egiptu

Američki državni sekretar neće putovati u Izrael, s kojim je SAD zahladio odnose zbog izraelskih oštrih kritika sporazuma s Iranom (AP)

Američki državni sekretar John Kerry prilikom posjete Kairu rekao je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti s vojnom podrškom Egiptu, javlja agencija Anadolija.

Na sjednici sastanka strateškog dijaloga između SAD i Egipta kazao je da SAD vojno pomaže Egipat i kao primjer naveo isporuku aviona F-16 i helikoptera Apache, ali i dodao da njegova država planira nastaviti s pomaganjem toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry izrazio je nadu u nastavak saradnje u vojnom, ali i drugim područjima važnim za sigurnost i ekonomske progrese. Dodao je da će sve to pomoći u borbi protiv terorizma, koji ne jenjava na Bliskom istoku, ali koji prijeti i Egiptu i SAD-u.

Kerry je sinoć počeo bliskoistočnu turneju, kojom će dominirati nuklearni sporazum s Iranom i borba protiv terorizma, dolaskom u Kairo, glavni grad Egipta, koji je u subotu produžio učešće svoje vojske u zračnim napadima arapske koalicije protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Egipat je suočen s valom napada pobunjenika na poluotoku Sinaju otkad je 2013. egipatska vojska svrgnula dosadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija, koji je sada u zatvoru i sudi mu se, prenosi agencija AFP.

Isporuka aviona

Washington će ipak nastaviti kritizirati masovnu represiju koju predsjednik Abdel Fattah al-Sisi vodi protiv Mursijevih pristalica.

Ranije je ove sedmice SAD najavio da će isporučiti osam borbenih aviona F-16 Egiptu.

Kerry treba nastaviti bliskoistočnu turneju posjetom Kataru, gdje će razgovarati s kolegama po dužnosti iz šest članica Vijeća za saradnju u Zaljevu.

Arapske monarhije zabrinute su zbog nuklearnog sporazuma koji je šest svjetskih sila postiglo s Iranom i strahuju da će time ojačati utjecaj šiitskog Irana u regiji.

Agencija AFP prenijela je da je Egipat, inače najmnogoljudnija arapska država, u subotu produžio za šest mjeseci mandat svojih vojnika u arapskoj koaliciji, koja od marta izvodi zračne napade na jemenske pobunjenike, šiitske Huse, za koje se vjeruje da imaju podršku Irana.

Kerry se u Dohi u Kataru treba sastati i s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, piše njemačka agencija dpa.

Američki državni sekretar neće putovati u Izrael, s kojim je SAD zahladio odnose zbog izraelskih oštrih kritika sporazuma s Iranom.

Kerry će potom otputovati u Singapur te Maleziju i Vijetnam. Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) privilegirani je partner Washingtona, najaviše zbog regionalnih ambicija Kine.

Izvor: Agencije