Kerry pozvao EU da se ne sveti Britaniji

Kerry je nakon susreta s Jean-Claudeom Junckerom i Federicom Mogherini izjavio da SAD želi snažnu EU (AP)

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u ponedjeljak u Briselu da se Sjedinjene Države zauzimaju za snažnu Europsku uniju kao i da žele zadržati posebne odnose s Velikom Britanijom te pozvao EU da se ne ponaša “osvetnički” prema Britaniji nakon odluke o izlasku iz Unije.

“Sjedinjene Države žele snažnu Europsku uniju”, izjavio je Kerry nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

“Interesi i vrijednosti koje su nas ujedinile tijekom dugog razdoblja nisu se promijenile s danom referenduma” u Velikoj Britaniji, na kojem su se birači izjasnili za izlazak iz EU-a, rekao je, kako prenosi Hina.

“Jako je važno da se usredotočimo u sljedećem razdoblju na to kako možemo sačuvati te interese i vrijednosti koje su nas ujedinjavali od početka i da nitko ne gubi glavu i ne djeluje nerazumno”, dodao je Kerry.

Kerry: Posebni odnosi s Britanijom ostaju

Pozvao je Europljane da ne djeluju “konfuzno i osvetnički” prema Velikoj Britaniji.

Kerry je rekao da su Amerikanci priželjkivali drukčiji ishod referenduma u Velikoj Britaniji, ali da poštuju njegov ishod.

“To je demokracija i mi poštujemo volju birača. Sada je na političkim čelnicima da provedu tu volju”, rekao je Kerry dodajući da će Sjedinjene Države zadržati “posebne odnose s Velikom Britanijom”.

Kerry nije planirao put u Brisel, ali je nakon britanskog referenduma odlučio promijeniti svoj raspored i sastati se s europskim čelnicima i glavnim tajnikom NATO-a.

Izvor: Agencije