Kerry: Pjongjang je prijetnja za svijet

Washington će učiniti sve što je neophodno da zaštiti SAD, prijatelje i saveznike u svijetu, rekao je Kerry (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u Pekingu da Pjongjang predstavlja “otvorenu prijetnju za svijet”, ističući da će Sjedinjene Američke Države i Kina uložiti napore da se postigne dogovor o novoj rezoluciji o Sjevernoj Koreji.

“SAD će učiniti sve što je neophodno da zaštiti našu zemlju, prijatelje i saveznike u svijetu”, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiom.

Informativna agencija AP je navela da je sastanak zvaničnika dviju zemalja trajao više od četiri sata.

Na početku razgovora, Kerry je rekao da sjevernokorejski nuklearni program predstavlja “veliki izazov za globalnu sigurnost” i pozvao Peking da pojača pritisak na Pjongjang.

Kerry je, također, pozvao Peking da utječe na smanjenje tenzija u Južnom kineskom moru, prenosi Tanjug.

Pozdravivši saradnju Kine i SAD-a u više oblasti, uključujući sporazume o iranskom nuklearnom programu i klimatskim promjenama, Kerry je kazao da se još radi na postizanju konsenzusa o Sjevernoj Koreji i Južnom kineskom moru, prenijele su agencije.

Wang je istakao da Kina ima pravo štititi svoj teritorijalni suverenitet u spornim vodama Južnog kineskog mora i da se Peking i Washington trebaju prema tom pitanju odnositi na konstruktivan način, naveo je Reuers.

Azijska turneja

Kina je posljednja stanica Kerryjeve turneje po tri azijske zemlje, koja je obuhvatila Laos i Kambodžu.

Američki državni sekretar posjetio je Aziju dvadesetak dana nakon što je Sjeverna Koreja objavila kako je uspješno testirala hidrogensku bombu – što je potez koji je izazvao snažnu osudu Južne Koreje i svjetskih sila.

Zamjenik državnog sekretara Tony Blinken doputovao je u Aziju prije Kerryja i razmotrio sjevernokorejske poteze s japanskim i južnokorejskim kolegama, navodeći da su potpuno jedinstveni.

U tom kontekstu ključnu ulogu ima Kina, glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, ali i zemlja koja se kritizira što više ne koristi svoj utjecaj na Pjongjang, prenio je Glas Amerike.

“Situacija na Korejskom poluotoku je u ovom trenutku veoma osjetljiva. Nadamo se da će relevantne zemlje postupati u skladu s očuvanjem regionalnog mira i stabilnosti”, naveo je Hong Lei, glasnogovornik Kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije