Kerry Lavrovu: Izvršite pritisak na Assada

Moskva je prošle sedmice predložila zajedničke zračne udare protiv pobunjenika u Siriji, ali je to Washington odbio (EPA)

Sjedinjene Američke Države su danas zatražile od Rusije da izvrši pritisak na Siriju da obustavi bombardiranje opozicionih snaga i civila u Halepu i predgrađima Damaska, saopćio je američki State Department.

To je u telefonskom razgovoru američki državni sekretar John Kerry zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova.

“Rusija ima posebnu odgovornost po tom pitanju da izvrši pritisak na režim da okonča ofanzivne napade i udare u kojima ginu civili, kao i da u potpunosti poštuju sporazum o prekidu neprijateljstava”, navodi se u saopštenju, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Oprečna saopćenja

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da su Kerry i Lavrov telefonski razgovarali i o prijedlozima Moskve o zajedničkim operacijama protiv naoružanih grupa koji ne poštuju primirje.

Rusija je prošle sedmice predložila zajedničke zračne napade na sirijske pobunjenike, uključujući grupu al-Nusra, što je SAD odbio.

Sjedinjene Države tvrde da nisu razgovarale s Rusijom o zajedničkim zračnim udarima.

“Ne razmatramo zajedničke operacije”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. “Mi s njima razgovaramo o prijedlozima za održive mehanizme za bolje nadgledanje i primjenu prekida neprijateljstava – mi ne razgovaramo o zajedničkim operacijama”, istakao je.

Washington je pozvao Assadov režim da okonča napade na Halep i Darrayu te da prestane s opsadama gradova i otežavanjem pristupa humanitarnoj pomoći.

SAD je sa saveznicima u nedjelju u Iraku i Siriji izvršio 17 zračnih udara na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavila je koalicija u ponedjeljak.

U njihovom saopćenju stoji kako je izvedeno sedam napada na četiri sirijska, te deset napada blizu pet iračkih gradova. U napadima su uništena prijevozna sredstva, oružje, bunkeri i komunikacijski centri.

Izvor: Agencije