Kerry: Assad ne može biti dio prelazne vlade

Američki državni sekretar John Kerry ocijenio je da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne može da bude dio prelazne vlade i da će morati da se povuče kako bi u toj zemlji moglo da se iznađe političko rješenje.

Govoreći pred sastanak sa jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Judehom, Kerry je rekao da sve strane rade na “uspostavljanju prelazne vlade uz saglasnost obje strane, što jasno znači da, po našoj ocjeni, predsjednik Assad neće biti u sastavu te prelazne vlade”, prenose agencije.

Kerry je i zvanično objavio da SAD izdvaja dodatnu humanitarnu pomoć u vrijednosti od 100 miliona dolara za sirijske izbjeglice, a skoro polovina te sume biće namijenjena za pomoć Jordanu, koji je na udaru talasa sirijskih izbjeglica.

Oko 2.000 ljudi iz Sirije prelazi preko granice u Jordan svakog dana i u toj zemlji se sada nalazi oko 525.000 izbjeglica, rekao je Judeh na početku razgovora u Rimu.

Prema njegovim riječima, broj izbjeglica koje pristižu iz Sirije u Jordan mogao bi predstavljati 40 posto jordanskog stanovništva sredinom iduće godine.

“Zasad sirijske izbjeglice predstavljaju 10 posto našeg stanovništva, ali sadašnjim ritmom brojka bi mogla narasti na 20 do 25 posto do kraja godine i bez sumnje na oko 40 posto do polovine 2014.”, kazao je Judeh američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju, na početku sastanka organiziranog u Rimu.

“Ni jedna zemalja ne bi mogla izaći na kraj s tako velikim brojkama koje sam upravo iznio”, rekao je.

Konferencija o Siriji

Kerry, koji već treći dan razgovara o 26-mjesečnom krvavom sukobu u Siriji i koji se u utorak u Moskvi usaglasio sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom da će zajedno raditi na rješavanju tog pitanja, rekao je da se dalje razrađuju i planovi o međunarodnoj konferenciji u cilju iznalaženja rješenja za sirijsku krizu.

I generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon uključen je u rješavanje sirijskog problema, dodao je Kerry, rekavši da će zajedno “veoma direktno raditi sa svim stranama na organiziranju takve konferencije”.

On se nada da bi ta konferencija mogla biti održana do kraja maja, a iako mjesto održavanja još nije određeno, to bi mogla biti Ženeva, navodi francuska agencija.

Otkako su u Siriji izbili sukobi, više od 1,5 miliona Sirijaca pobjeglo je u susjedne zemlje, među kojima su Turska, Jordan i Liban, čiji su resursi zbog priliva izbjeglica veoma ograničeni.

Pored toga, oko četiri miliona ljudi, kako se procjenjuje, raseljeno je unutar zemlje sklanjajući se od ratnih strahota koje su već odnijele oko 70.000 života.

Izvor: Agencije