Kerry: Assad mora otići, do toga treba pregovarati

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u subotu kako sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora otići sa vlasti, ali da se o trenutku njegovog odlaska mora donijeti odluka na pregovorima, javljaju svjetske agencije.

U izjavi nakon razgovora s britanskim šefom diplomacije Philipom Hammondom, Kerry je pozvao Rusiju i Iran da iskoriste svoj utjecaj kako bi nagovorili Assada da krene u pregovore.

Po riječima šefa diplomatije Sjedinjenih Američkih Država, hitno treba obnoviti napore za nalaženje političkog rješenja za okončanje četverogodišnjeg građanskog rata i sve gore izbjegličke krize u Siriji.

“Moramo krenuti u pregovore. To očekujemo i nadamo se da će Rusija i Iran, kao i bilo koja druga zemlja koja tamo ima utjecaja, pomoći da se to ostvari”, kazao je Kerry.

Rješenje za izbjegličku krizu

“Mi smo spremni pregovarati. Je li Assad spreman pregovarati, stvarno pregovarati? Je li Rusija spremna dovesti ga za pregovarački sto?”

Govoreći o Assadovom odlasku sa dužnosti, Kerry je rekao da postoji proces u kojemu sve strane trebaju postići dogovor o tome koji je najbolji način da se to postigne.

“To ne mora biti u jednom danu ili mjesecu, postoji proces u kojem sve strane trebaju dostići saglasnost o tome kako to najbolje može biti dostignuto.”

Američki državni sekretar je kazao kako je potrebno obnoviti napore za pronalaženje političkog rješenja za četverogodišnji rat i pogoršanu izbjegličku krizu u Siriji.

Izvor: Agencije