Oglasi

Kepler ostaje bez goriva, stižu finalna otkrića

Teleskop NASA-e zadužen za ‘lov na planete’ trenutno je u fazi hibernacije, bit će aktiviran u augustu, kako bi potrošio ostatak goriva.
Kepler je ulazio u hibernaciju i ranije te je imao problema tokom devetogodišnjeg 'života'EPA

Svemirski teleskop Kepler Američke svemirske agencije gotovo je ostao bez goriva, što znači da se njegov "život" bliži kraju.

NASA je saopćila da je Kepler, zadužen za "lov na planete", trenutno u fazi hibernacije te da će biti aktiviran u augustu, kako bi potrošio ostatak goriva.

Kepler je lansiran 2009. godine, s namjerom da naučnici saznaju više o planetama u našoj galaksiji, te je pronašao niz egzoplaneta, odnosno planeta izvan našeg solarnog sistema.

Otkrveno i potvrđeno 2.650 planeta

Teleskop je od Zemlje udaljen više od 150 miliona kilometara, pretražio je samo mali dio okoline naše galaksije, a naučnici su otkrili i potvrdili 2.650 planeta različitih oblika i veličina.

Svako otkriće je donijelo više saznanja o formiranju planeta i njihovim vrstama.

Postoji još nekoliko hiljada nepotvrđenih Keplerovih otkrića.

NASA planira aktivirati Kepler početkom augusta, kada će usmjeriti antenu prema Zemlji i poslati posljednje prikupljene podatke.

Nije poznato da li teleskop ima dovoljno goriva za to, ali ako ga bude, nakon preuzimanja podataka, NASA će početi 19. "diskretnu opservacijsku kampanju" Keplerove sekundarne K2 misije, koja je počela 2014. godine.

Manevri potrebni za okretanje antene prema Zemlji troše najviše goriva, pa bi u toj fazi rezervoar mogao "presušiti".

U NASA-i su znali da će goriva nestati, a kada je počela K2 misija, agencija je prognozirala da će moći obaviti samo deset opservacijskih kampanja zahvaljujući gorivu koje je preostalo u rezervoaru.

Bliži se kraj devetogodišnjeg 'života'

Hibernacija je jasan znak da Kepler radi na "isparenja", pa je prioritet slanje njegovih podataka na Zemlju.

Kepler je ulazio u hibernaciju i ranije te je imao problema tokom devetogodišnjeg “života”.

Prije dvije godine je, također, ušao u hibernacijski mod, dok je NASA-in tim radio na njegovom osposobljavanju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.