‘Kepler 444’, najstariji solarni sistem u galaksiji

Zvijezda 'Kepler 444' dva puta je starija od našeg sunčevog sistema (EPA)

Međunarodni tim astronoma objelodanio je otkriće do sada najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji.

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj “Kepler 444”, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele historije univerzuma.

Ovaj sunčev sistem, otkriven pomoću NASA teleskopa “Kepler”, star je 11,2 milijade godina i nastao je u doba samog rađanja galaksije, u prvoj petini svog dosadašnjeg postojanja, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal.

Njegovih pet planeta, koje su nešto manje od Zemlje, predstavljaju pet “vrelih, po svemu sudeći, kamenitih svijetova”, navode astronomi.

“Zvijezda ‘Kepler 444’ slična je Suncu, a udaljena je 117 svjetlosnih godina od Zemlje”, rekao je Bill Chaplin, astrofizičar sa Univerziteta u Birminghamu.

Najvjerovatnije bez života

Spomenute planete, od kojih se najudaljenija nalazi na samo 12 miliona kilometara od svoje zvijezde, naprave krug oko “Keplera 444” za manje od 10 dana.

Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najvjerovatnije nema života.

“Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i okeani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvijezdi ‘Kepler 444’ veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa”, rekao je Chaplin.

Ono što je astronome, međutim, najviše iznenadilo je starost zvijezde “Kepler 444”, koja je dva puta starija od našeg sunčevog sistema.

“Nikada nismo vidjeli ništa slično. Riječ je o veoma staroj zvijezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom”, kazao je koautor studije fizičar Daniel Haber sa Univerziteta u Sydneyu.

Nastale u vrijeme postanka svemira

“Prosto je nevjerovatno da je jedan tako drevni sistem s planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo stasavati”, dodao je on.

Astronomi mogu izmjeriti starost udaljene planete pomoću asteroseizmologije, tehnike koja mjeri oscilacije zvijezde.

Steve Kawaler, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta države Ajova i također koautor studije, navodi da je “Kepler 444” veoma sjajna zvijezda, koja se može lako vidjeti dvogledom.

“Sada znamo da su se planete poput Zemlje formirale tokom gotovo svih 13,8 milijardi godina duge historije univerzuma”, rekao je vođa istraživanja Tiago Campante sa Univerziteta u Birminghamu, dodavši da bi to mogao biti dokaz o postojanju drevnog života u galaksiji.

NASA teleskop “Kepler” lansiran je u martu 2009. godine, sa zadatkom da u Mliječnom putu pronađe planete poput naše na kojima je život moguć.

“Kepler” je do sada detektirao više od 3.800 planeta, od kojih je mnogo slično Zemlji.

Izvor: Agencije