Kenijac Kipchichir prvi na Podgoričkom maratonu

U Podgorici je u nedjelju održan maraton, koji je ove godine okupio više od 500 trkača iz cijelog svijeta. U muškoj konkurenciji pobijedio je Kenijac Sila Kipchichir Toek, a u ženskoj Olivera Jevtić iz Srbije.

Nikada više takmičara na Podgoričkom maratonu… Na čelu trke sve vrijeme bili su atletičari iz Kenije. Među njima i Kipchirchir Toek, kome je nedostajalo pet minuta da obori domaći rekord od dva sata 11 minuta i 41 sekunde, postavljen još 1997. godine.

“Današnji rezultat nije bilo teško postići, ali problem je bio vjetar. Bilo ga je previše, mi smo pokušali isforsirati tempo, ali potrošili smo previše snage. Na kraju, ipak smo stigli i zadovoljan sam rezultatom”, rekao je pobjednik Podgoričkog maratona.

Slab odziv iz Afrike

U ženskoj konkurenciji je Olivera Jevtić za dva sata, 38 minuta i 19 sekundi došla je do četvrtog trijumfa u Podgorici i tim rezultatom ispunila normu za Svjetsko prvenstvo.

“Većim delom me pratila Kenijka, pa sam u jednom trenutku pomislila – pa, nema veze ako te dobije… Pre dve sedmice sam trčala Zagreb, umorne su mi noge od asfalta, tako da drago mi je zbog cilja i pobede”, kazala je ona nakon utrke.

U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Danilovgrada do Podgorice, opet pobjed Kenijca, ovaj put Stenleyja Tarusa. Stazu je pretrčao za sat, sedam minuta i sedam sekundi.

“Crna Gora mi se sviđa, ljudi su ljubazni, navijali su za mene tokom cijele trke, što mi je dalo dodatnu energiju. Sviđa mi se ova zemlja”, kazao je Tarus.

Na Podgoričkom maratonu takmičilo se 540 takmičara iz 35 država.

“Održavanje maratona obilježio je nedolazak jednog broja takmičara iz Afrike, kako tvrdi organizator, zbog straha od ebole“, izvještava iz podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Opravdana misija

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova demantiralo je ovu informaciju te tvrdi da su 22 takmičara iz Kenije i Etiopije odustala od dolaska.

“Gdje je to zakazalo – ja ne ulazim, ali maraton je opravdao svoju misiju, održan je, izvrsne trkače smo imali i mi ćemo pokušati da otklonimo ove nedostatke”, rekao je rukovodilac takmičenja Milan Madžgalj.

Podgorički maraton održan je po 21. put, a start i cilj, kao i prethodnih godina, bio je na glavnom gradskom trgu.

Izvor: Al Jazeera