Keln: Policija razdvojila Erdoganove pristaše i članove PKK

Na trgu u Kelnu su se prije početka mitinga počeli okupljati mnogobrojni građani koji žive u različitim evropskim zemljama (EPA)

Okupljanje oko 1.300 protivnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uključujući i grupu “Keln protiv desničara“ i pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK), na trgu Heumarkt u Kelnu je završeno.

Prethodno su se u tu grupu umiješali i Erdoganovi pripadnici.

 

Izvor: [Twitter/Celal Cakar]

Policija je rastavila grupe, a morala je i intervenirati zbog pripadnika grupe PKK.

Protest pristaša turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Kelnu je počeo u 15:00.


Izvor: [Anadolija]

Miting je počeo intoniranjem turske i njemačke himne.

Na mitingu se okupilo oko 20.000 Erdoganovih pristalica.

Okončan protest ekstremnih desničara

Policija je okončala protest ekstremnih desničara koji se dešavao ispred Glavne željezničke stanice u Kelnu. U protestu je učestvovalo oko 250 ljudi, a navodno su pekršili pravila.

Policija je saopćila da su se ‘huligani, spremni na nasilje’, pripremali da marširaju kroz grad.

Glasnogovornik policije ih je opisao kao agresivne ljude.

 

Neki od njih su skandirali: “Mi smo Njemačka!“

Na trgu su se prije mitinga počeli okupljati mnogobrojni građani koji žive u različitim evropskim zemljama.

Minuta šutnje

Na početku je održana i minuta šutnje za poginule u pokušaju državnog udara, ali i za žrtve napada u Parizu i Minhenu.

Miting je podržalo oko 100 udruženja.


Izvor: [EPA]

Ustavni sud Njemačke je odlučio da se političari iz Turske na protestu Erdoganovih pristaša u Kelnu ne smiju obraćati putem videolink, prenosi Welt.

“Prenositi unutrašnjopolitičke napetosti iz Turske u Njemačku i ljude ovdje koji drugačije razmišljaju zastrašivati, to je nedopustivo. Ma ko god to pokušavao“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Policija je najavila da će na skup podrške Erdoganu doći najmanje 30.000 ljudi, dok je istovremeno najavljeno nekoliko protivprotesta.

Policija je saopćila da računa s “napetom atmosferom”.

Policijska uprava Keln u nekoliko je navrata pokušala ishoditi zabranu okupljanja, što su upravni sudovi odbijali pozivajući se na ustavom garantovanu slobodu okupljanja.

No još uvijek nije isključeno da na temelju procjene stupnja opasnosti policija u nedjelju zabrani skup.

Načelnik policije u Kelnu Jurgen Mathies odbacio Erdoganove navode da su ljudima koji imaju turske korijene, a žive u Njemačkoj, uskraćena prava na proteste.

“Ne mogu zamisliti da je gospodin Erdogan u pravu”, kazao je on.

Njemački mediji prenose da je Mathies, u pregovorima s turskim generalnim konzulatom, postigao dogovor da se ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu ne pojavljuje na protestu.

Konzulica brani skup, političari protiv

Predsjednik stranke Zeleni, političar turskog porijekla Cem Oezdemir žestoko je kritizirao nedjeljno okupljanje te je ukazao i na to da “Erdoganovi ljudi proganjaju protivnike i u Njemačkoj”.

“Erdoganovi poklonici koji vrše pritisak na druge moraju osjetiti svu silu njemačkih zakona”, rekao je Oezdemir.

Odgovorila mu je glavna konzulica Republike Turske u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija Sule Guerel, koja je zagarantovala “mirne proteste” te branila ovo okupljanje kao “znak podrške demokratiji i protiv puča”.

Njemački političari su jednoglasni u kritici okupljanja Erdoganovih pristalica na njemačkom tlu, pa su mnogi od njih oštro protestovali zbog masovnog okupljanja Erdoganovih poklonika i turskoj zajednici predbacili nedemokratsko ponašanje i pomanjkanje integracije u zapadnjačke vrijednosti. 

“Ko plješće demontiranju turske demokratije, taj ne priznaje osnovne vrijednosti njemačkog ustava”, rekao je glavni sekretar CDU-a Peter Tauber u razgovoru za Welt am Sonntag.

U Njemačkoj živi oko tri miliona građana turskog porijekla.

Izvor: Agencije