Kelmendijevima zabranjen ulazak u Crnu Goru

Kelmendija je 2012. američki predsjednik Barack Obama označio narkobosom koji ugrožava američke nacionalne interese (Al Jazeera)

Članovima obitelji Nasera Kelmendija, kojem su prištinske vlasti produžile pritvor, zabranjen je ulazak u Crnu Goru, jer, kako je procijenjeno, predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost.

Na popisu nepoželjnih našli su se Kelmendijevi sinovi Elvis (31), Besnik (29) i Liridon (26), njegov polubrat Bećir i rođak Redžep, podsjećaju crnogorski mediji i dodaju da su gotovo svi oni na tjeralicama u regiji i svijetu, odnosno da je za njih zainteresiran Europol, ali i Tužiteljstvo BiH, prenosi Fena.
      
Naser Kelmendi se nalazi na crnoj listi SAD-a, koji ga je proglasio jednim od najopasnijih narkodilera na Balkanu i za njim je raspisana Interpolova tjeralica, javlja Tanjug. 

Pobjegao prije akcije “Lutka”     

Kelmendiju je, inače, jučer produljen pritvor za još tri mjeseca, do 7. siječnja 2014. godine. Uhićen je u svibnju ove godine na osnovu naloga tužitelja EULEX-a, koji je pokrenuo istragu.
      
Pod istragom je za organizirani kriminal, ubojstvo i trgovinu narkoticima, a riječ je o istim kaznenim djelima za koja ga terete organi BiH. Tužiteljstvo BiH ga sumnjiči za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima šverca droge i kaznenim djelom ubojstva.
      
Kelmendi je pobjegao iz BiH prije policijske akcije “Lutka”, početkom rujna 2012. godine, kada je na području BiH uhićeno više od 25 osoba za koje se vjeruje da su pripadnici organiziranog kriminala.
      
Špekuliralo se da se krije u Crnoj Gori, ali je podgoričkim “Vijestima” u crnogorskoj policiji rečeno da je on 10. rujna 2012. napustio Crnu Goru prema Kosovu. Kelmendi i Darko Elez navodili su se kao glavne mete akcije “Lutka”. 

Narkobos koji ugrožava američke interese

U središte svjetske javnosti dospio je nakon što ga je 2012. američki predsjednik Barack Obama u specijalnom izvješću Bijele kuće označio narkobosom, koji ugrožava američke nacionalne interese. 

Kelmendi je krajem 2011. godine “Vijestima” rekao da se nikada nije bavio švercom droge. Spreman sam odgovarati, jer nikome ne mogu reći da ne vodi istragu protiv mene, kazao je tada Keljmendi.
      
Kelmendi je porijeklom s Kosova, ali ima državljanstvo BiH.
      
Srpska policija, podsjetimo, označila ga je glavnim organizatorom i financijerom prometa heroina, koji u Peć stiže autobusima iz Turske i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Europu.
      
Kelmendi je vlasnik velike imovine u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Kosovu, Sloveniji, Dubaiju…

Izvor: Agencije