Kelmendi odbila testiranje na doping uoči OI

Majlinda Kelmendi je osvojila prvu olimpijsku medalju za Kosovo (EPA)

Majlinda Kelmendi, koja je osvojila zlatnu medalju u džudu za Kosovo na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, suočava se sa zabranom učešća na turniru u Francuskoj jer je odbila da je testiraju na nedozvoljene supstance, potvrdila je Međunarodna džudo federacija (IJF).

Dvadesetpetogodišnja Kelmendi je ušla u historiju kao prva osvajačica medalje za Kosovo nakon što je u nedjelju u finalu u kategoriji do 52 kilograma pobijedila italijansku takmičarku Odette Giuffridu.

U međuvremenu, otkriveno je da je Kelmendi u junu u Francuskoj prekršila pravilo o dopingu, tokom priprema za Rio.

“Testiranje je izvršeno u junu u Francuskoj. Proceduru su osporili takmičarka i njen trener i na nivou IJF-a to djeluje upitno. Ako se izreknu sankcije, one bi se primjenjivale samo na francuskoj teritoriji”, navodi se u saopćenju IJF-a.

The Guardian prenosi da je Kelmendi navodno odbila da učestvuje u nenajavljenom testiranju urina u vantakmičarskoj sezoni, koju je provodila francuska antidoping agencija AFLD tokom njenih priprema u trening kampu u St Cyprienu, na jugu Francuske, 16. juna.

Odbijanje testa

Agron Kuka, šef kosovskog olimpijskog džudo tima, potvrdio je za Guardian da je Kelmendi odbila testiranje na nedozvoljene supstance, ali insistira da ih nije koristila.

“Tim je bio u kampu u Francuskoj i neka osoba je došla i tražila da ona uradi test na doping. Ali, ta osoba nije imala nikakvu autorizaciju od WADA-e (Svjetske antidoping agencije) ili nekog drugog. I to je kraj priče. Nakon toga su se Francuzi negdje žalili i pokušavaju da slučaj izvedu pred sud ili nešto tako… Kosovski tim je cijelio vrijeme razgovarao sa IJF-om jer oni ne žele da daju krv ili urin nekome ko nije odgovorno tijelo. To je kraj priče, ništa više”, kazao je on.

Dodao je: “Ne znam zašto prave toliku zbrku oko svega toga. To je glupost.”

Upitan da li se Kelmendi suočava sa potencijalnom zabranom u Francuskoj, Kuka je rekao: “Francuzi mogu uraditi šta god žele u Francuskoj. Ali to nije ispravno, to nije fer.”

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, a u Međunarodni olimpijski komitet primljeno je 2014. pa su Igre u Riju prve na kojima sportaši s Kosova nastupaju pod svojom zastavom.

Historijski nastup

Kosovo prvi put sudjeluje na Olimpijskim igrama sa osam sportista u pet sportova.

Kelmendi, koja je nosila zastavu Kosova na otvaranju Igara, takmičila se za Albaniju prije četiri godine u Londonu, jer nije mogla predstavljati svoju matičnu zemlju. Godine 2012. je osvojila srebrenu medalju u kategoriji do 52 kilogarama.

Nakon osvajanja zlata u Riju, ona je kazala: “Ljudi, prije svega djeca, na Kosovu me smatraju herojem. Upravo sam dokazala da čak i nakon rata, nakon što smo preživjeli rat, ako nešto žele, onda oni to mogu dobiti. Ako žele biti olimpijski prvaci, oni to mogu biti. Čak i ako dolazimo iz male, siromašne zemlje”.

Izvor: Agencije