Kelmendi na suđenju negirao krivicu

Na početku suđenja u Prištini za ubistvo i organizovani kriminal, optuženi Naser Kelmendi se izjasnio da nije kriv.

“Tvrdim da nisam kriv, niti se osećam krivim ni po jednoj tački optužnice. Smatram da je proces montiran u Bosni i Hercegovini. Očekujem da ovaj sud dokaže moju nevinost”, kazao je Kelmendi u Osnovnom sudu u Prištini.

Suđenje vodi sutkinja EULEX-a Anna Adamska-Gallant iz Republike Češke.

Tužilac, Amerikanac Andrew Hughes, pročitao je optužnicu koja Kelmendija tereti za učešće u organizovanom kriminalu i organizovanju ubistva Ramiza Delalića Ćele, rivala iz druge kriminalne grupe.

Tužioci terete Kelmendija da je rukovodio i nadgledao rad organizovane kriminalne grupe, koja je proizvodila i prodavala opojne narkotike, da je rukovodio uvozom i izvozon narkotika.

Uhapšen na Kosovu po potjernici iz BiH

Optužnica ga tereti i za neovlašteno posjedovanje 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ecstasyja i 2,5 tona anhidrida, sirćetne kiseline.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja iz Prištine kako je tužilac Andrew Hughes u uvodnoj riječi kazao da je Fahrudin Radončić, zajedno sa optuženim Kelmendijem, naručio i finansirao ubistvo Ramiza Delalića.

Ime Fahrudina Radončića, bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, ne spominje se u optužnici, javio je Ahmetaj.

„Prema tužiocu, dokazi će pokazati da je nalog za ubistvo Ramiza Delalića došao od Fahrudina Radončića, dok je Naser Kelmendi dobrovoljno prihvatio odgovornost za organizaciju ubistva. U organizaciji ubistva se spominju i sastanci sa nekoliko osoba koje su sakupile novac da bi platili ubicu. Tri osobe iz Srbije, tvrdi tužilac, platile su ubici i njegovom pomoćniku iznos od više od 100 hiljada evra“, kazao je Ahmetaj.

„Kelmendi, iako uhapšen po crvenoj Interpolovoj poternici koju je izdala Bosna i Hercegovina, nije izručen toj državi jer nema međunarodni sporazum o ekstradiciji sa Kosovom.“

Radončić, koji je bio kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima u toj državi u oktobru 2014, kazao za Al Jazeeru u julu te godine da su navodi protiv njega konstruirani i da je riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.

U Prištini, advokat optuženog, Besnik Berisha, kazao je u petak u izjavi za Anadoliju kako je pročitana optužnica ustvari kopirana optužnica koja je nekada postojala u BiH i rekao kako ona predstavlja proizvod izjava kriminalaca osuđenih na duge zatvorske kazne s ciljem da sebi smanje kazne.

“Vjerujem da će proces biti pravedan, ali problem može biti vrijeme koje neće biti vrijeme koje mi želimo, zato što je većina svjedoka iz BiH”, kazao je Berisha.

Međunarodna potjernica

Berisha je potvrdio da u optužnici nije pomenuto niti jedno drugo ime osim imena Nasera Kelmendija.

Kelmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

Specijalno Tužilaštvo Republike Kosova (STRK), pri Osnovnom sudu u Prištini, podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv Nasera Kelmendija.

Iako je Sud Bosne i Hercegovine tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Kelmendija identificirao kao trgovca narkoticima, u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika.

Izvor: Al Jazeera i agencije