Oglasi

Kelly: Neće biti masovnih deportacija Meksikanaca

Podizanje zida i isporuka računa za njegovu gradnju meksičkim vlastima bila su neka od Trumpovih predizbornih obećanja.
Kelly kaže da će sve što SAD radi, kad je riječ o migracijama, biti u skladu sa zakonom i poštivanjem ljudskih pravaEPA

Američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly obećao je u Mexico Cityju da neće biti masovnih deportacija ni upotrebe vojne sile protiv imigranata u SAD-u, usprkos obračunu s ilegalnom imigracijom u toj državi.

Predsjednik Donald Trump ranije je rekao da deportacije podrazumijevaju vojne operacije zato što je SAD, kako je naveo, dozvolio da previše ljudi uđe u zemlju.

Obje strane obećale su da će biti nastavljen dijalog o migraciji, kao i razgovori o trgovini i sigurnosnim pitanjima, s kojima se suočavaju dvije države.

Kelly je naglasio da će sve što SAD radi, kad je riječ o migracijama, biti u skladu sa zakonom i poštivanjem ljudskih prava. Dodao je da će akcije biti provođene uz blisku suradnju s meksičkom vladom.

Trumpovo predizborno obećanje

S druge strane, američki državni tajnik Rex Tillerson ocijenio je prirodnim da "dvije snažne, suverene države imaju nesuglasice s vremena na vrijeme".

Agencija AP, međutim, primjećuje da Tillerson nije spomenuo planove predsjednika Trumpa da izgradi zid duž granice s Meksikom.

Podizanje zida i isporuka računa za njegovu gradnju meksičkim vlastima bila su neka od Trumpovih predizbornih obećanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.